Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapporten som avslöjar fusket i skogen

De arbetar i våra skogar utan ordentlig skyddsutrustning. De bor i baracker utan värme, toalett och dusch.

De får sämre betalt än sina svenska arbetskamrater, trots att företagen utnyttjar systemet med nystartsjobb.

Det handlar om tusentals utländska arbetare som jobbar i våra svenska skogar utan att deras arbetsgivare betalar sociala avgifter för dem.

Många finns i våra jämtländska skogar.

– Företagare har satt detta i system och främst handlar det om folk från Latinamerika, säger Roger Johansson ombudsman på GS facket.

I dag presenteras rapporten Sverige - ett sjunkande Titanic vid en presskonferens i Östersund där bland andra GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö kommer att delta.

Rapporten är gjord av frilandsjournalisten Anna-Lena Norberg som även skrivit ”Det gröna guldet - och vilda västern i den svenska skogen”.

Det är en skrämmande historia om hur vissa företag utnyttjar utländsk arbetskraft i hela landet, så även i vårt län.

– Allt började smyga sig in i Västernorrland för 7-8 år sedan. Då handlade det enbart om svartjobb och vi stämde företaget, säger Roger Johansson.

– Genom en dom i tingsrätten fick företaget betala skadestånd. Det var det första fallet, sedan dess har skumma företag dykt upp med jämna mellanrum.

Det handlar om ett till fem företag varje år. En del kan facket prata med och hitta en lösning, men något företag varje år tvingas de stämma. Det kan vara svårt att hitta bevis i vissa fall.

– Hos ett företag i länet arbetade svenskar, folk från Polen och Tyskland sida vid sida med olika lönesystem. Efter förhandling kunde vi ta ut skadestånd.

– Men det handlar om stora pengar som är i rullning, företagen tycker att det är värt skadestånden. Eftersom det är svårt att bevisa hur många som faktiskt har jobbat så kanske vi hittar tio av totalt fyrtio anställda.

Han beskriver hur de åkt runt med polis i helikopter för att försöka hitta personer med svartarbete och dåliga arbetsförhållanden. Ändå kunde de inte leda i bevis vilket företag de arbetar åt.

– Det är sällan någon arbetar mer än en säsong i Sverige, säger Roger Johansson vidare. Många tycker att Sverige är ett skitland, att jobba här är detsamma som att bli lurad.

Facket ska vara till för sina medlemmar ändå jagar de runt i skogarna för att hitta dessa arbetare som utnyttjas.

De gör det för att medlemmarna ska få behålla sina jobb, för att inte oseriösa företag ska kunna dumpa lönerna och arbetsvillkoren i skogarna.

I rapporten pekas på det stora konkurrensmedlet inom skogsbranschen som de sociala avgifterna är i dag. Utländska företag kan ligga betydligt lägre eftersom de struntar i att betala de lagstadgade avgifterna i Sverige.

Det handlar om stora pengar som staten förlorar, runt en halv miljard i uteblivna sociala avgifter under en femårsperiod.

Det finns EU-direktiv som talar om att försäkringar och pensioner ska betalas där man faktiskt arbetar, men Roger Johansson påpekar att ingen myndighet är intresserad av att följa upp det.

– Det är anmärkningsvärt att arbetsförmedlingen bara betalar ut bidrag rent schablonmässigt.

– I vårt län har ett företag specialiserat sig på att anställa spansktalande med nystartsjobb, här har de hittat sin nisch och anställt 18 personer.

Nystartsjobb innebär att arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter men får i stället sitt skattekonto krediterat med dubbelt så mycket.

”Dessa jobb skapades för att personer som varit utan arbete länge eller nyanlända invandrare ska få en chans att komma ut på arbetsmarknaden. Men det ställs inga krav på att arbetsmiljölagen måste följas”, enligt rapporten.

Det berättas om nystartsjobbarnas långa arbetsdagar och om att det inte finns någon förordning som stoppar företagare att skaffa hur många nystartsjobbare som helst.

– Det är inte vi som påstår detta, slår Roger Johansson fast, vi beskriver vad de anställda själva har sagt.

Nu hoppas GS facket på att myndigheterna vaknar och dokumenterar då företag använder en stor procent av nystartjobb, skattelättnader och bidrag i sin verksamhet.