Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapport från cykeläventyret

Maria Malmsten har nu kommit drygt halvvägs på sin 110-milafärd till Stord. Här berättar hon själv hur resan varit så här långt.

Annons

Torsdag 22/7: Startar med kraftig motvind och regnbyar. Når Östersund, intervjuas av Radio Jämtland. Folk vinkar och vill prata med mig. Storsjön, mera motvind, trampa, trampa. Framåt kvällen temperaturfall från 25 till 7 grader, så det blir mycket av- och påklädande. Efter Fåker övernattar jag.

Fredag: 23/7: Sov länge. Fabian från Zürich cyklar med mig i 15 kilometer, han har cyklat i tre veckor, från Kiruna. Når Åsarna, guldbyn, känner av atmosfären och trampar på, uppför Klövsjömördarbacken. Men, du store! Sveriges vackraste vy när man väl är uppe. Har sjungit för kor, några får, en skogsmus... en hare hoppar framför cykeln. Det är vackert, vilt och häftigt slitsamt, men jag blir helt supermotiverad när jag når toppar och ser milen ticka och gå. Hedevikens camping, mörkt, 5 grader. Fullmåne över vattnet, hundar skäller.

Lördag 24/7: Möter en rutinerad maratonlöpare: "Men fan... huvva", säger han, "Det turen är ingen barnlek". Får igång tramporna. Hede är vackert, fikar på hembygdsgården. Skog och myr, upp och ner. Är mitt i björnland, med mygg, knott, en huggorm och plötsligt, på andra sidan vägen, skogens konung. Jag rullar fram på cykeln, vi ser på varandra, inte en bil, fem meter mellan mig och älgen! På fjället, Vemdalsskalet, solen går ned, månen upp, Huldreland! Sjunger för några får. Klär mig i ull och vindtätt, så nedför. Kryssar in i Vemdalen till tonerna av Dylans "Like a rolling stone". Övernattar på Grönlänningen. Har cyklat 30 mil på tre dagar, följer schemat.

Söndag 25/7: Norge! Mötte en gammal man som sa: "Jaså du ska till Bergen, ja de e ju ett litet stycke i alla fall".

Måndag 26/7: Har matrast på väg upp till Hjerkinn. Sitter ensam vid en bäck, ser upp på Dovre och en snutt av Rondane, snart kommer väl Gute och Tidemann vandrandes... Gåta sjunger riddarvisor och folktoner i mitt öra och det kalla kaffet smakar utmärkt.

Onsdag 28/7: Nu närmar jag mig 60 mil i benen, och har kommit över halvvägs, har 50 mil kvar. Har sovit i en stuga med rosa väggar vid dovreskogen i natt. Ska till Lom idag, där är familjen, och ha en vilodag. På fredag börjar jag vandra över Sognefjell.