Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rally-SM till Östersund

Efter ett års uppehåll är rally-SM tillbaka på länets vägar då Östersund Winter Rally avgörs i februari.

– Mycket roligt, säger Thomas Fuchs.

Annons

VMT Jämtland bildades under hösten 2010 och är ett samarbete mellan länets motorklubbar. Ambitionen är att öka motorintresset i regionen och att arrangera större rallytävlingar. Redan våren 2011 fick föreningen Svenska bilsportförbundets förtroende och arrangerade en vinterdeltävling i rally-SM. Tävlingen gick under Fäviken Winter Rally och var den första på flera år i länet efter Snow Rally.

I år fick dock VMT Jämtland stå tillbaka. De fick frågan från Svenska bilsportförbundet och tackade ja, men erbjudande drogs tillbaka i sista stund. Nu är de dock tillbaka i kalendern.

Fredag och lördag 22–23 februari avgörs rally-SM i Östersund Winter Rally.

– Väldigt roligt. Det är ett stort förtroende, att vi visat att vi kan arrangera sådan här tävlingar förut. Vår ambition är att ha minst ett större arrangemang per år, försöka nå ut till flera yngre och att ha ett bättre miljöarbete runt tävlingarna, säger Thomas Fuchs, ordförande i VMT Jämtland.

När föreningen bildades nämnde ni långsiktiga mål som att arrangera en deltävling i rally-VM, är det något ni fortfarande drömmer om?

– Långsiktigt jobbar vi på det, men vi har många bitar att bli bättre på.

SM-deltävlingen i februari kommer att avgöras i skogarna runt Östersund, men exakt var är ännu inte klart då SM-kalendern spikades nyligen.

– Vi håller på att titta på olika alternativ och det finns många bra vägar runt Östersund. I I 5-skogarna kommer det säkert att bli någon sträcka och sedan någon publiksträcka nära centrum, säger Hans Werthén, VMT Jämtland.

Varför lämnar ni Fäviken och flyttar in till Östersund?

– Det var tanken redan då när vi drog igång att köra på flera ställen i länet. Så den här gången tänkte vi testa Östersund, säger Werthén som berättar att föreningen har som målsättning att arrangera en SM-deltävling varje år.

Rally-SM 2013 består av totalt sex deltävlingar varav två vintertävlingar. SM inleds i början av februari och avslutas i början av oktober.