Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räknefel i kommunens skolutredning?

Annons

Trettio miljoner. Det är vad Östersunds kommun uppskattar kostnaden för att komma tillrätta med de arbetsmiljöproblem som Arbetsmiljöverket har uppmärksammat på förskolan i Bringåsen. Personalen vid förskolan har under en längre tid påtalat bristerna i arbetsmiljön, bland annat saknas vilrum och ordentligt lunchrum. I början av juli kom beskedet från Arbetsmiljöverket om att åtgärder måste vidtas om inte kommunen ska tvingas betala vite och i augusti ramlade plötsligt Bringåsens skola in som möjlig att läggas ner. Kommunens förslag är nämligen att lösa förskolans problem genom att flytta den till skolans lokaler och att eleverna får byta skola till Treälven i Lit.

Om vi återgår till de trettio miljonerna så är det kommunens bedömning av vad det skulle kosta att renovera befintliga lokaler (totalt 1221 kvadratmeter) samt bygga till för de utrymmen som saknas (400 kvadratmeter). Dessutom finns en checklista som säger att vid alla större satsningar på skolor ska en sporthall finnas med. Det saknas en sporthall i Bringåsen, barnen har under de 25 år som skolan funnits haft idrott utomhus vilket fungerar utomordentligt bra.

Våra egna kostnadsberäkningar visar följande: renovering av befintliga lokaler enligt kommunens schablonkostnad om 10 000 kronor per kvadratmeter ger en kostnad på 12 210 000 kronor. Tillbyggnad av de 400 kvadratmeter som saknas ger en kostnad på 8 000 000 kronor eftersom nybyggnadstaxan är högre, 20 000 kronor per kvadratmeter. Sporthallen beräknas till 3,75 miljoner kronor enligt uppgift från Patrik Bergström som är fastighetssamordnare. Summan av detta blir 23 960 000 kronor. Vad är det som tillkommer i de drygt 6 miljoner kronor som saknas upp till de uppskattade 30 miljoner kronorna i kommunens utredning?

Styrgruppen för Bringåsens skolas bevarande genom Eskil Nilsson, Hans Eriksson, Malin Lundh, Maide Nordborg, Elisabeth Näslin, Ingrid Jonsson, Elin Hedenfalk, Åsa Sjödin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel