Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räkna med rut

Rut har medverkat till att ca tiotusen svenskar har fått arbete med hushållsnära tjänster. Dessa människor är av LO hänvisade till att ansluta sig till kommunal. Liknande effekt har rot avdraget för byggnadsarbetare som kan företrädas av Byggnads.

Socialdemokraterna företräder Byggnads intressen genom att inte slopa rot utan att utöka rot.

Rot och rut är i stort sätt identiska de är tilltänkta för att minska svartarbetet i brancherna. Det var inte ovanligt med städhjälp som betalades kontant utan kvitto samt att det är få renoveringar på fritidshus där det finns skrivna kvitton.

Avdragen har skapat bättre arbetsvilkor för båda grupperna. Socialdemokraterna har fördömt rutavdraget eftersom det främst nytjas av de med en högre inkomst, de har aldrig förkastat rot av samma anledning. Det är ett faktum att även rot-avdraget nyttjas mest av de med en högre inkomst.

Vinnarna är inte de som nyttjar avdagen utan vinnaren är främst samhället och de människor som får en riktig anställning. Genom att minska svartarbete ökar skatteintäkterna.

Byggnads försvarar byggarbetarnas jobb, även om att erkänna fördelarna med rot är ett slag mot socialdemokraterna. Kommunal har aldrig försvarat RUT även fast de har medlemar som även efter valet är beroende av en fast inkomst. Är det för att merparten av byggnads medlemmar är män och majoriten kommunals är kvinnor som Socialdemokraterna vill slopa rut.

LO har donerat 77 miljoner till Socialdemokraternas valkassa för det säkrade de rot och sänkte rut.

Som moderat är jämlikhet och alla människors lika värde viktigare än donatorers särintressen. Vi kommer att fortsätta att arbeta för att stoppa den negativa särbehandling som kvinnor utsätts för.

Anton Moberg (M), kandidat Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel