Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räkna med funktionshindrade

Handikapprörelsens planerade politikerdebatt i Bergs kommun den 30 augusti avblåstes då endast två partier visat sitt intresse, Bergspartiet och Vänsterpartiet.

 Trots att alla partier fått inbjudan redan den 9 juni har man missat att anmäla sitt intresse. Eller är det kanske ointresse? Det känns som handikapprörelsen i Berg håller på att läggas ner. I alla fall från politikernas sida.

Enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning står det att samhället, kommunen, skall samarbeta med handikapprörelsen och att handikapprörelsen har rätt att påverka utvecklingen av viktiga frågor som berör dem. I Bergs kommun blir det svårt då man i besparingsivern sparat bort både kommunala handikapprådet och pensionärsrådet samt paraplyorganisation HSO, för den samlade handikapprörelsen.

Alla samhällsfrågor har en politisk aspekt. Var femte person i Sverige har en funktionsnedsättning. I många situationer uppstår hinder som begränsar funktionshindrade att ta del av de grundläggande mänskliga rättigheterna. Den politiska visionen måste vara ett samhälla för alla invånare. Att tänka på är att Bergs kommun också har en hög nivå av äldre, 25 procent är äldre än 65 år.

Tänk på att var fjärde väljare är pensionär och var femte har något funktionshinder men alla har ändå varsin röst i valet. Vi tror inte att detta är något unikt för Bergs kommun, utan alla politiska partier i Jämtland bör ta till sig tanken och kritiken.

Styrelsen för HSO, Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Bergs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel