Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räkmackan – en rätt att resa med

Majonnäsen är viktig. Men framför allt, den ska toppas av ett berg med pinfärska "pillede" räkor.

Häng med på en liten tur i räksmörgåsens historia.

Räkmackan har blivit så populär att den getts en egen dag. Det är flygplatserna Arlanda och Landvetter som den 14 oktober firar Räkmackan.

Räksmörgåsen kan i mångt och mycket kopplas till resande – i början främst till sjöss. Den har nästan alltid funnits ombord på färjorna.

Under sent 1800-tal såg den första smörgåsen med "friskpillede fjordrejor" dagens ljus i Danmark. Med Danmarksfärjorna antas det att räkmackan kom till Skåne och Göteborg. Lite senare, med chartern, gjorde den även sitt intåg på flygplatserna.

Sedan kan man ju glida runt på en räkmacka, har man ju hört.

– Det där uttrycket dök först upp på 1970-talet, säger Edward Blom, mat- och dryckeshistoriker på Centrum för näringslivshistoria, till TT.

– Först betydde det mest att någon gled runt lite för lätt och enkelt. Senare har det blivit lite förskjutet, man gled in på en räkmacka, i betydelsen att man lyckades komma med på köpet, kanske lite oförtjänt.

Varför blev det så, då?

– Räkmackan var det lyxigaste man kunde tänka sig på det lokala kaféet. Det har blivit symbolen för det lätta, ljuva livet på något sätt.