Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raka besked i vargfrågan

Jakten är nu i full gång runt om i landet, och därmed väcks flera frågor om hur vi förvaltar våra vilda djur. Alliansregeringen presenterade nyligen ett förslag till ny rovdjurspolitik vars syfte är att nå en långsiktigt hållbar lösning och bryta det dödläge som råder inom svensk rovdjursförvaltning. Det är dags att låta dem som berörs av ett ökat rovdjurstryck vara med och påverka rovdjurens förvaltning och det är dags att minska den växande vargstammen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger blankt nej till att vandra denna väg, men vad tycker egentligen Socialdemokraterna?

Moderaterna vill arbeta för ökat inflytande för markägare och jägare över rovdjursförvaltningen, på samma sätt som man tidigare gjort med älgförvaltningen. Den rovdjurspolitik vi har haft under en lång tid har byggt på befarade ingripanden från Bryssel och EU, hundratals mil från Sverige där vargen finns. Rovdjurspolitiken har även varit anpassad till utrotningshotade stammar, något som behöver utvecklas då stammarna idag har nått gynnsam bevarandestatus. Därför ser vi att beslut om jakt på varg kan tas närmre dem som bor i vargens närhet, och att det nu finns förutsättningar för en beståndsreducerande jakt på varg. Detta bygger givetvis på ansvar och fortsatt långsiktig planering.

Vargens del i svenska ekologin är viktig. Vi vill uppnå acceptans för rovdjuren och åstadkomma ett reellt regionalt ansvar och lokalt inflytande över rovdjursförvaltningen. Vi vill ge ökat ansvar till dem som berörs och ökad möjlighet att ta hänsyn till olika lokala förutsättningar. För att minska trycket på de områden där vargreviren är som störst arbetar vi nu aktivt för att få till stånd en beståndsreducerande jakt i januari 2014. Forskningen visar att det nu finns förutsättningar för vargstammen att minskas utan att dess bevarandestatus äventyras, och det är hög tid att göra något åt situationen för människor som lever i vargtäta områden.

Socialdemokraternas besked till Sveriges bönder, jägare och markägare är mycket otydligt. Å ena sidan ställer de sig bakom stora delar av regeringens förslag att minska rovdjurstrycket i vissa delar av landet. Å andra sidan måste de blidka Miljöpartiet som sagt att de vägrar att sätta sig i en regering som vill tillåta en minskning av vargstammen. Socialdemokraterna väljer att gå emot regeringens förslag till ny rovdjurspolitik och lämna de människor som berörs i fortsatt ovisshet. Kan detta vara ett första smakprov på vad ett röd-grönt samarbete skulle innebära för landsbygden?

Sveriges viltförvaltning behöver vara långsiktigt hållbar. Då håller det inte att komma med blandade budskap och otydliga besked till väljarna på det sätt som Socialdemokraterna nu gör. Moderaternas och regeringens besked är därför tydligt. Som jägare, markägare och djurbonde ska man veta att vi inte blundar för de utmaningar som växande vargstammar innebär. Vi tror på raka besked för en ansvarsfull rovdjurspolitik och en tryggare landsbygd.

Saila Quicklund (M) Riksdagsledamot och länsförbundsordförande

Bengt-Anders Johansson (M) Vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel