Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragundas styrande struntar i folkhälsan

Så har den politiska majoriteten i Ragunda gett sig tillkänna igen. I såväl kommunstyrelse som kommunfullmäktige röstades Väns-terpartiets motion om att inte bevilja kommunalt stöd till idrottsföreningar med alkoholförsäljningstillstånd ned.

Oavsett var man står ideologiskt så kan man inte blunda för det faktum att alkoholen är ett av de större folkhälsoproblemen i Sverige. Man kan heller inte blunda för det faktum att en restriktiv alkoholpolitik leder till lägre konsumtion. Det visar forskningen. Är man emot en sådan politik så är man därmed tvungen att ta till andra argument än rent sakliga. Det får då bli ideologiskt liberala om individens frihet och samhällets frånvaro.
När man förespråkar restriktioner vad gäller alkoholens tillgänglighet blir man ofta uthängd som moralist, tråkmåns eller nykterist (som om det vore ett skällsord). Ofta alla tre samtidigt. För mig handlar det inte om det. För mig handlar det om vad vi i samhället tillsammans kan göra för att minska de alkoholrelaterade problemen. Jag tar mig gärna både en och två öl, en whisky och till och med ett glas surt vin från någon fisförnäm fransk region, men jag klarar mig faktiskt utan när barn- och idrottsföreningar ställer till med fest. I egenskap av medelålders (vänster) surgubbe så kanske det ser lite komiskt ut i dina ögon om jag gör sjuttiotalet till något slags idyll, men för mig som liten knodd betydde det nog en del att flera av mina idrottsidoler ställde sig bakom ”Spola kröken”-kampanjen. Visst säger cynikern, det krökades nog mer då än nu i fotbollslagen. Tja, inte vet jag. I de föreningar jag tillhörde bjöds i alla fall varken vuxna eller barn på något annat än päronsoda och kaffe. Jag tror det hade betydelse för mig och mina vänner.
Nu handlar ju detta inte om folkhälsa för den politiska majoriteten. Det handlar om ekonomi. Om alkoholpengar tränger in i bollklubben så slipper ju kommunen bistå i samma utsträckning. Att en rabiat liberal resonerar så kan jag förstå men att en sosse gör samma sak är för mig obegripligt.
När det gäller socialdemokraterna i Ragunda så var det förövrigt länge sedan jag såg dem stå upp för sin ideologi. Informella nätverk och egna maktintressen är det som har dominerat de politiska besluten i Ragunda kommun. Jag hoppas att det nya (S)-märkta kommunalrådet har viljan och makten att ändra på det.


Per Carlson
Vänsterpartiet i Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel