Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragundafriidrottare i exklusiv världsrekordskara

Östen Edlund, Ragunda IF, slog till dubbelt upp i juni – världsrekord i både diskus och slägga i klassen H80. Nu tillhör han en exklusiv skara med endast åtta svenskar och flera världsnamn.

– För en diskuskastare är det förstås extra speciellt att komma med på samma lista som legendarerna Al Oerter och litauern Virgiljus Alekna, som är rekordhållare i yngre grupper, säger Östen Edlund.

Östen Edlund har varit klubben trogen sedan första tävlingen 1949, även om han sedan många år bor i Stockholm. Han nådde stora framgångar i diskusringen med två SM-guld, 26 landskamper samt deltagande i OS i Rom 1960.

Han lämnade dock friidrotten runt 1965, men tog upp den igen runt 2000 efter 35 års uppehåll. Då klev han in i veterancirkusen där det tävlas i åldersklasser med femårsspann, med lättare vikter, hålls mästerskap på alla nivåer både inomhus och utomhus och noteras världsrekord.

Östen Edlund har till i år klivit upp i H80 och där nått rekordnivåer. Han har där åter tagit upp kampen med en konkurrent från 1950-talet, italienaren Carmelo Rado, som har världsrekord i flera olika veteranklasser i kastgrenarna.

I juni blev dock Carmelo Rado av med två rekord. Först slog Östen Edlund till i specialgrenen diskus i Tingstäde på Gotland, med ett kast på 40,64 meter slog han Rados rekord från 2013 med 19 centimeter.

Några veckor senare satte Östen Edlund ytterligare ett världsrekord, nu i slägga. Edlunds 45,19 var där 50 centimeter över Rados förra rekord.

Östen Edlund var i Tingstäde ytterst nära att ta ytterligare ett rekord av italienaren, det i den udda grenen kastmångkamp där man samlar poäng efter fem grenar (kula, diskus, spjut, slägga och viktkastning). Edlund hade där endast sex poäng upp till Rados världsrekord på 5 258 poäng.

Världsrekordskaran på veteransidan består endast av åtta svenska friidrottare, bland de namnen märks Mattias Sunneborn (femkamp H40), Kjell-Erik Ståhl (maraton H45), Ludmila Engqvist (100 meter häck D35) och Evy Palm (10 000 meter D45). Och inom just diskus alltså en del världsnamn som Oerter och Alekna.

Medaljskörden har Östen Edlund också byggt på inom veteranfriidrotten, två VM-guld och nio EM-guld bland annat. Nya försök gör han inom kort då först veteran-SM i Uddevalla 24–26 juli sedan veteran-VM i Lyon, Frankrike, står på programmet 4–16 augusti.

Uppladdningen sker i Hammarstrand där han har ett hus kvar och återkommer några gånger per år, som den här veckan.