Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragundabjörnen återlämnas till kommunen: Vill inte ha mer skit

– Nu har vi fått nog, tack för lånet.

– Vi vill inte ha mer björnskit och återlämnar björnen till kommunen!

Vänsterpolitikern Eija Dibbas motion till Ragunda kommunfullmäktige om Ragundabjörnen och som LT rapporterade om härom dagen har fått Stugunföretagarna Aniko och Hanz Jankovic att kasta in handduken.

Eija Dibba ondgör sig över att den en gång 325 kilo stora björnen flyttats från Ragunda kommunhus och placerats på privat plats där den gynnar en enskild företagare, i det här fallet makarna Jankovic och deras turismföretag i gamla prästgården i Stugun.

Att makarna Jankovic har fått förfoga över björnen har tydligen väckt känslor bland allmänheten.

De har under det gångna året fått utstå en del smädelser som har lett till att de nu väljer att återlämna björnen till kommunen.

– Droppen var Dibbas motion.

Björnen har under en lång rad år stått i entrén till Ragundas kommunhus och att den hamnade i Stugun berodde på en idé som föddes av Hanz och lokala politikern Brittinger Håkansson (S).

Flytten från kommunhuset skedde för ett drygt år sedan och ledde till ett tjänstemannabeslut uppbackat av kommundirektör Anders Andersson samtidigt som fallet diskuterades i kommunstyrelsen.

Transporten till Stugun finansierades av Jankovic och förutom att han på det här sättet haft en extra attraktion i sin internationella verksamhet som i mycket går ut på att locka jägare och fiskare från hela Europa till Stugun.

– Här har björnen beundrats och fotograferats och den har figurerat i flera tidningar, inte minst i Ungern och Tyskland.

– Jag har säkert givit både björnen och kommunen betydligt mera uppmärksamhet än den fått i kommunhuset in Hammarstrand.

– Vi har faktiskt inbillat oss att vi gjort något bra, både för oss och kommunen.

Återlämnandet har redan ställt till med bryderi i Ragundas kommunhus.

– Vi vet faktiskt just nu inte vad vi ska göra med björnen, medger tf kommundirektör Bo Svenningson.

Aniko och Hanz har under det gångna året lyckats etablera sin verksamhet i Stugun och har under det gångna året omsatt 1,7 miljoner kronor.

Makarna utvecklar just nu restaurangdelen där de ofta och gärna serverar mat med ungerska förtecken som langos och gulaschsoppa.

– Vi står närmast inför en köksombyggnad.