Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog Allt för byn i Hammarstrand vägen?

/
  • Den stolta, vita och ännu obelysta jätteskylten med texten
  • Allt för byn-gänget bjöd på en adrenalinstinn avfärd till slutputsningen inför galapremiären på Wallmans i Stockholm.Jubel vid hemkomsten efter sejouren på Wallmans. Wallmans tjänade dock inte tillräckligt med pengar för att showen skulle kunna klassas som en succé.Foto: Ingvar Ericsson
  • Foto: Ingvar Ericsson

Det liksom bara fes av! Allt för byn-andan, den alldeles speciella och euforiska anda som förra sommaren och vintern och fram till i våras genomsyrade Hammarstrandstrakten, känns i dag som ett ljuvt minne blott.

Annons
Det mesta i Hammarstrandstrakten handlade under den tiden om Allt för byn som man hoppades skulle kunna bli ett embryo till ett uppsving för Ragunda kommun.
Ragunda kommun satsade skattemedel på att synas i Wallmansfoajén och det bullrade riktigt bra en stund. Den faktiskt riktigt häftiga idén med tio män, amatörer från bygden, som bjuder på sig själv i en välregisserad show och där självaste Wallmans i Stockholm tillsammans med Strix television/TV 3 ställt sig bakom fungerade bara så länge som adrenalin och inspiration flödade.
TV-serien om projektet följde uppbyggnaden av en show att framföras under någon månad på Wallmans i Stockholm.
Programmet sändes på fredagskvällar på bästa sändningstid i TV 3. Fredagsdrakarna TV 1, 2, och 4 med sina stora folkhemsmagneter formligen mosade dock lilla betalkanalen TV 3 och Sverige brydde sig inte om ansträngningarna i Hammarstrand.
- Om Allt för byn sänts i en allemanskanal hade vi förmodligen varit en turnerande ensemble i dag, suckar en av ensemblens förgrundfigurer, Per Bergvall.
Nu är storpojkarna i Stockholm borta och Allt för byn är av allt att döma på väg att falla i glömska.
Fyra av showens förgrundsfigurer, Per Bergvall, Robert Falk, Joakim Renholm och Emil Höög har hoppat av och ersatts med tre kvinnor, en lösning som spontant, i jämförelse och utan att varken veta hur det låter eller ser ut, känns "sådär".
Den gamla konstellationen hade för några veckor sedan planerat en helgs show i Östersund.
Arrangemanget ställdes in på grund av publikt ointresse och den nya gruppen har hittills bara tillkännagivit sin existens.
Den nya konstellationen hoppas kunna etablera en turnerande ensemble att erbjudas nöjesmarknaden.
LT torde kroniskt optimistiskt få anledning att återkomma i ärendet.
Det enda mera fysiska avtryck som Allt för byn orsakat i Ragunda kommun är den 60 meter breda och åtta meter höga skylten med ortsnamnet Hammarstrand som står på berget ovanför byn.
Tanken var att skylten skulle lysas upp av ett konstfullt och sprakande ljusspel, något som inte blivit fallet.
Skäl: Brist på pengar.
Med förvintersnön som bakgrund syns skylten knappt.
LT har sedan Wallmansshowen avslutades i vintras med jämna mellanrum undersökt huruvida någonting Allt för byn-aktuellt varit på gång.
Vi har då fått höra om allt från tämligen omfattande turnerande med ekonomiskt bistånd av tung sponsor till att Wallmans på ett eller annat sätt skulle ta över den byggnad som försäkringsbolaget Aktsam lämnade efter sig när de gjorde sitt för byn och försvann söderut.
I huset skulle Wallmans, ensamma eller tillsammans med samarbetspartner, driva artistskola, en idé som under någon månad var ytterligt levande och där Wallmans skulle engagera sina Stockholmsartister som lärare.
Idén var mycket häftig, men inget kom ut av den.
Vid Ragundas kommande kommunfullmäktigemöte skall huset köpas för 2,5 miljoner.
Vad kommunen egentligen skall göra med huset är ännu oklart.
Låtom oss hoppas att Wallmans tänder om...!
Annons