Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Utbyggnaden är vår chans att utveckla bygden"

/
  • Ove Mohlin, Borgvattnet, ordförande i Förenade Vindbyar, hoppas att vindkraftparken ska ge nytt liv åt bygden.

– Jiingevaerie samebys agerande mot vindkraften bäddar för motsättningar.

– Jag har aldrig haft någonting emot samer, tvärtom, men efter det som nu hänt känner man sig ju knappast positivt inställd till rennäringen.

Annons

Ove Mohlin, Borgvattnet, är ordförande i den nybildade föreningen Förenade Vindbyar, en sammanslutning av 50 byar i Bräcke, Ragunda, Strömsunds och Sollefteå kommuner. Föreningen samlar runt 170 hushåll plus fritidshusägare och har som ändamål att slå vakt om bygdens intressen vid vindkraftutbyggnader i de fyra kommunerna.

Saken gäller i första hand SCA:s och norska Statkrafts, SSAB, planerade 20 miljarder kronor stora anläggning av 455 vindkraftverk och som samebyn kategoriskt och eftertryckligt motsätter sig. I området planeras dessutom ytterligare 100 privata vindkraftverk.

Samebyn värnar i det här ärendet om sitt 2 500 renar stora vinterbete i område.

LT rapporterade förra veckan om hur samebyn med hjälp av en advokatfirma i Göteborg tagit fram en sammanlagt 155 sidor stor akt som inlaga till miljöprövnings- delegationerna vid länsstyrelserna i Jämtlands och Västernorrlands län inför SSAB:s planerade utbyggnad.

– I egenskap av ordförande i föreningen blir man bedrövad när man läser vad samerna vill, säger Ove Mohlin. – Vi bor i byar som är på väg att dö ut och vi bor i kommuner där befolkningen minskar varje år på grund av att det inte finns jobb.

– Det som nu är på gång har fått oss att se ett ljus i tunneln, och så kommer samernas inlaga.

Ove Mohlin konstaterar att områdets vägnät tidvis knappt är farbart, stora områden har ingen mobiltelefontäckning och absolut inte bredband.

– Det här är ting som vi i föreningen kämpat för att kunna få åtgärdat i samband med vindkraftutbyggnaden, och det här är för överskådlig framtid sista möjligheten för dessa områden att få hjälp.

– Vi har sett fram emot hur vindkraften skulle generera framtida bygdepengar. Det är rent ut sagt för jäkligt att samebyarna skall kunna bromsa en sådan utveckling. Vad kan rennäringen erbjuda oss i stället?

I samebyns inlaga talar man om att värna om det kulturella arvet.

– Är det inte kultur att det bor folk i byarna? frågar sig Mohlin.

Ove Mohlin, 60, är infödd Borgvattnetbo och säger sig ytterst sällan ha sett någon ren i området.

– Om utbyggnaden kommer till stånd får vi en förbättrad infrastruktur och en massa jobb, inte minst på servicesidan, och området kan leva vidare.

– Om SSVA inte får klartecken går luften ur den här generationen av oss som bor i området, och nästa generation lämnar bygden.

– Besvikelsen på renägarna är stor i det berörda området.

Ove Mohlin berättar hur han med förfäran tog del av LT:s artikel i ärendet förra veckan och att han därefter fått information från SCA att projektet kan komma att dra ut på tiden om det ens får komma till stånd.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att få en utbyggnad till stånd.

– Det här handlar om bygdens överlevnad och vi kunde i vår vildaste fantasi inte tänka oss att vi skulle stå inför den här sortens problem.

Mer läsning

Annons