Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsmaskiner för miljoner visades

/
  • Martin Olofsson, Österåsen, nybliven världsmästare i skogsskotarkörning, bjöd på en imponerande resa  i den förarhytt som alltid står vågrätt oavsett hur markunderlaget ser ut. Foto: Ingvar Ericsson
  • Christer Backlund, Höglunda Skog AB, beställde sin spritt nya, fyra miljoner kronor dyra skördare i juni  i fjol och fick den levererad just som konjunkturen sjönk som en sten.

Att det är kärva tider som råder, att träindustrin permitterar folk, virkespriserna sjunker och mycket i skogsbranschen känns mera pest än pyton hindrar inte skogsmaskinstillverkarna och säljarna att ge järnet.

Annons

Skogsmaskinerna är i dag läckrare och mera sofistikerade än någonsin, för att inte tala om dyrare.

De hämmande faktorerna dämpar uppenbarligen inte intresset för de maffiga grejorna och den maskinvisning som John Deere bjöd på i skogen vid Näverede, mellan Lillsjöhögen och Stugun, i tisdagens förvårskolsken blev mycket välbesökt.

Företaget visade skotaren 1510 E och skördaren 11 70 E, pjäser som kostar tre respektive fyra miljoner plus moms och där nonstopkörning dygnet runt året om och vid bankfinansierat nyköp knappt räcker för att klara de sammantagna drift- och kapitalkostnaderna.

Trots allt föreföll han tämligen samlad, Christer Backlund, ägare till företaget Höglunda Skog som beställde sin nya skördare i juni fjol och som fick den levererad precis lagom när Skogssverige dök.

Christer kör för SCA:s räkning och har just nu ett avverkningsuppdrag i Näveredetrakten.

– Jag kör tre veckor i månaden.

Till följd av stora affärer heter de maskiner som tidigare hette Ösa och Timberjack numera John Deere och är amerikanskägda, ehuru tillverkade i Finland.

För mig som inte begriper bättre och som minns gamla dagars resor i högljutt slamrande timmerskotare kändes det smått overkligt att få stiga in i cockpiten hos nyblivne världsmästaren i timmerskotarkörning, Martin Olofsson, Österåsen, och avnjuta showen i hans högteknologiska miljö.

En John Deere 1510 E lastar 15 ton och har liksom skördaren en urhäftig finess i form av en förarhytt som alltid står vågrätt, oavsett hur storstenig och sluttande marken är.

Till råga på allt behöver föraren inte vända och vrida på stolen när man växlar mellan körning och lastning.

Man bara petar lite lätt på sin joystick så vrids hela hytten mot den riktning man vill.

Allt samtidigt som ljudnivån är så låg att man faktiskt kan viska till varandra.

Anders Eriksson, Brunflo, säljare på John Deere Forestry i vårt län medger att det inte är lika lätt att sälja en fyramiljonersmaskin i dag som det var för bara ett år sedan.

– Bankerna är inte lika lätta att ha att göra med och vi får oftare än tidigare ta hjälp av vårt eget finansieringsbolag, säger han.

Vårt läns skogsentreprenörer lär inte vara så hårt drabbade av att inte klara ekonomin som fallet är i södra landet.

Mer läsning

Annons