Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sättån svämmar över

I ett par timmar har räddningstjänsten arbetat med en översvämning i Bomsund. Det är Sättån som stigit och är millimeter från att orsaka översvämning hos Torsten Frick i hans villa.

Annons

Det var strax efter 19 på tisdagskvällen som SOS fick larm om att Sättån stiger och att vattnet hotar flera hus.

– Nu är det bara millimeter från att vattnet kommer in i min källare så jag har stövlarna på, säger Torsten Frick.Hans hus ligger fem meter från Sättån när vattennivån är som den ska. Ån rinner ut i Gesunden, där Indalsälven bildar en sjö.

Torsten Frick såg att ån hade börjat ta nya vägar mitt på dagen på tisdagen. Anledningen är att ån frusit här och var och vattnet letat sig nya vägar.

– Men det var inte förrän nu i kväll (läs tisdag kväll) när jag hämtade hundarna som jag såg hur illa det blivit, säger Torsten Frick.

Nedströms hans hus ligger också andra hus som riskerar att drabbas av översvämning.

En grävmaskin lyckades slå hål på svallisen som gjort att Sättån letat sig närmare husen och riskerade att svämma över källaren i fler hus. Strax efter 21.30 kunde räddningstjänstens personal bege sig därifrån, efter att ha jobbat med översvämningen sedan 19-tiden.

– Det gick jättebra. Vi slog hål i svallisen som byggts upp och fick bort det som stoppade vattnet att rinna i å-fåran. Vi fick slå hål på ytterligare ett ställe, säger Lars Nyman, räddningstjänsten.

 

Annons