Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågverken skruvar upp tempot när träpriser stiger

/
  • Anette Malmberg, Färsån, Erik Sjödin, Stugun, och Joakim Borglund, Hammarstrand, har häcken full på BM Skandinaviens virkesklyv på Jämtlamellsågen i Stugun.    Foto: Ingvar Ericsson
  • ”Vi kör för fulla segel i tvåskift i en marknad som har ökat sedan i våras”, säger Jämtlamells sågverkschef i Stugun, Lars-Erik Jönsson.

– Se upp för truckarna, de kör för allt vad tygen håller!

Där har ni den varning som just nu och sedan en tid tillbaka utfärdas till alla besökare på SCA:s Jämtlamellsåg i Stugun.

Annons

Till följd av en svag svensk krona och minskad produktion i Finland och Tyskland har SCA:s försäljning i Skandinavien, Italien, Tyskland, Mellanöstern och Nordafrika ökat påtagligt.

Detta ser man i dag resultatet av inte minst i Stugun.

– Vi kör för fulla segel i tvåskift i en marknad som har ökat sedan i våras, säger sågverkschefen Lars-Erik Jönsson.

De svenska sågverken är enligt SCA:s statistik just nu vinnare i på Europamarknaden.

Att den finska produktionen dragits ner beror på råvarubrist i Finland till följd av att virkesflödet från Ryssland minskat, vilket i sin tur bottnar i de strafftullar som Ryssland aviserat att införa. En annan faktor som gått den finska industrin emot är att man haft problem med avsättningen av massaved på grund av att massaindustrin gått dåligt, något som lett till minskad skogsavverkning i landet.

Sågen i Stugun har sedan ett drygt år tillbaka en ny enhet på sitt fabriksområde och som just nu sväljer en stor del av det virke som sågen producerar.

Den nya enheten är det separata SCA-bolaget BM Skandinavien som producerar byggmaterial. Från och med nästa vecka går BM Skandinavien upp i treskift på sin virkesklyv i Stugun, något som kräver att personalen utökas med fyra personer, från åtta till tolv.

– Vi räknar med att köra treskift i första hand fram till i sommar, säger BM Skandinaviens enhetschef i Stugun, Urban Wiklund.

BM Skandinavien i Stugun arbetar på legouppdrag av SCA-ägda Bollsta sågverks räkning och kunderna är fönsterfabriker i Danmark och Italien. BM Skandinaviens lagringsplats Stugun håller just nu på att förses med ett nytt skyddstak.

Jämtlamellsågen minskade i våras sin personal från 64 till 58 anställda. Någon ökning av personalen är just nu inte aktuell.

Mer läsning

Annons