Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragunda omorganiserar för att nå tuffa sparmål

/
  • ”Vi måste sansa oss och försöka finna nya vägar för kommunen”, säger Ragundas kommunalråd Elisabet Yngström, s. Foto: Ingvar Ericsson

Nyheten att Ragundas kommunalråd Elisabet Yngström, s, skulle ha varslat kommundirektör Anders Andersson och ekonomi-chefen Martin Rolén och uppsägning har visat sig felaktig.

Annons

Fakta i målet är att de två informerats om att de kan komma att varslas om kommunen beslutar anta ett framtaget förslag till ny ledningsorganisation.

I förslaget, som syftar till tämligen omfattande besparingar, tar kommunen bort kommundirektören och ekonomichefen och inrättar ett kommunledningskontor med övergripande funktioner till stöd för politiker, förvaltningschefer och verksamhetsansvariga.

Kontoret bemannas med en kommunledningschef med arbetsgivaransvar för förvaltningschefer och som skall fungera som samordare.

– Vi måste sansa oss och försöka finna nya vägar för kommunen, både ekonomiskt och utvecklingsmässigt, säger Elisabet Yngström.

Nu på torsdag samlas Ragundas socialdemokrater till informationsmöte kring förslaget om den nya kommunorganisationen.

– Oavsett vilken modell vi väljer så förändras dock inte min roll som kommunalråd, säger Elisabet Yngström.

Ingen kommer att hindra kommundirektör Anders Andersson att söka jobbet som kommunledningschef.

– Som jag just nu ser saken kommer kommunledningschefen dock knappast att få så mycket betalt som de dryga 50 000 kronor i månaden som kommundirektören har i dag.

Det nya organisationsförslaget med tillhörande direktörsvarsel kan komma att ingå i det detaljbudgetförslag som skall antas av fullmäktige under våren.

– Efter den senaste tidens mediaturbulens har jag lärt mig att höga chefer inte får ifrågasättas, och man kan ju undra om det är bra ur demokratisk synvinkel.

Elisabet Yngström påpekar att hon inte är ensam i processen bakom det nya organisationsförslaget.

– Omorganisationen syftar till att sänka kostnaderna och det gäller att hitta nya lösningar även i form av sammanslagningar och samverkan.

Annons