Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragunda kommun varslar direktör och ekonomichef

/

Ragunda kommun vill säga upp höga tjänstemän. Både kommundirektören och ekonomichefen har varslats om uppsägning.
– Verksamheten har blivit för plottrig, säger kommunalrådet Elisabet Yngström, s.

Annons

Ragunda kommun är just nu mitt i en stor omorganisering av hela den kommunala strukturen. Då kommunens invånarantal ständigt krymper måste kommunen försöka hitta en organisation med lämplig volym.

– Vi måste våga titta på allt innan vi fattar ett beslut, det är mitt motto, säger Elisabet Yngström.

Två höga tjänstemän har varslats om uppsägning – kommundirektör Anders Andersson och ekonomichefen Martin Rolén fick i tisdags veta att de kan komma att sägas upp efter jul. Hur organisationen är tänkt att se ut eller vem som ska överta de ansvarsområden som de båda cheferna tidigare haft är ännu inte klart.

– Det är meningen att det ska finnas en övergripande förvaltningschef, men den personen kommer inte att ha samma arbetsuppgifter som en kommundirektör har, förklarar Elisabet Yngström.

Det är heller inte fastställt hur mycket pengar kommunen skulle kunna spara genom att säga upp de båda tjänstemännen.

– Vi har inte räknat på det ännu. Men det är heller inte enbart för att spara pengar som vi vill göra den här omorganisationen, säger Elisabet Yngström.

I stället handlar det om att anpassa organisationen till kommunens storlek och anpassa målstyrningen, menar Yngström.

– Det går snart inte att jobba med så här små volymer, det blir för plottrigt. Vi kan inte ha alla funktioner som de stora kommunerna har när vi är så små. Vem vill exempelvis ha ett jobb som ekonomichef på 25 procent?

– Vi jobbar för att få tillstånd en kommunsammanslagning. Snart måste vi antingen gå ihop med en annan kommun eller dela oss för att det här ska hålla, fortsätter hon.

Samlas inte all makt under kommunalrådet om tjänsten som kommundirektör plockas bort?

– Nej, min roll blir aldrig annorlunda oavsett hur organisationen ser ut på tjänstemannasidan. Den här organisationsmodellen liknar den som Härjedalen tillämpat där det inte behövs någon direktör, utan utvecklingsfrågorna läggs på näringslivsavdelningen, säger Elisabet Yngström.

Till saken hör att Anders Andersson för en tid sedan var sjukskriven, i hans ställe arbetade Elisabet Yngström.

I dag ska kommun fullmäktige i Ragunda sammanträda. Uppsägningarna finns inte med på dagordningen, men ärendet kommer säkert att bli fog för diskussion. Enligt uppgifter till LT kan oppositionen komma att lägga ett misstroendevotum mot kommunalrådet Elisabet Yngström – bland annat på grund av de planerade uppsägningarna.

Just nu pågår mbl-förhandlingar angående de planerade uppsägningarna av de båda tjänstemännen med de berörda facken i Ragunda. I januari ska kommunstyrelsen ta det slutgiltiga beslutet i frågan.

Annons