Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragunda-björnen har flyttat till Stugun ...

/
  • Hanz Jankoviz med Ragundabjörnen som han fått låna av Ragunda kommun att fungera som attraktion i tre år i sitt turismföretag i Stugun.Foto: Ingvar Ericsson
  • Susana Guccan och Margaret Verec putsar glaset till Ragundabjörnens monter.

Ragunda kommuns varumärke vid sidan av Wild-Hussen, Ragundabjörnen, är ute på vift.

Annons

Denne mäktige bamse till björn som sedan länge och i uppstoppat skick stått på paradplats i entrén till Ragunda kommuns förvaltningshus i Hammarstrand kommer under de närmaste tre åren att stå i entrén till gamla prästgården i Stugun.

Denna, enligt uppgift Skandinaviens största nedlagda björn, har med tillhörande kommunägda glasmonter lånats ut som dragplåster för ett turismföretag.

Prästgården i Stugun, som numera ägs av SCA, hyrs sedan ett år tillbaka av Aniko och Hanz Jankoviz med företaget Swed Paradise.

Prästgården används som jakthotell och vandrarhem och har hittills främst lockat folk från – förutom Sverige – Ungern och Tyskland.

Att björnen nu står i Stugun är resultatet av en tämligen lång kommunal beslutsprocess som inleddes med att Hanz Jankoviz hörde sig för om möjligheten.

– Vi måste kunna presentera symboler och rekvisita om vi skall bedriva jaktturism och en björn är det bästa man kan locka folk med, resonerade han och fick kommunalt medhåll.

Bakom beslutet att låna ut björnen står Ragundas kommunalråd Elisabet Yngström, (S), Stugunpolitikern Jan-Owe Johansson, (S), näringslivskontorets Anders Blomberg och tekniska chefen Eva Larsson.

Det var alldeles på vippen att man skulle gå bet på uppgiften att få in björnen med tillhörande fundament i den gamla prästgården.

Genom att montera loss några kantlister i fundamentet gick det dock och nu är björnen på plats.

– Med tanke på hur svårt det var att få in björnen i huset hoppas jag att lånetiden kan få bli längre än tre år, säger Hanz Jankoviz.

Förutom att få låna björnen har Jankoviz bland annat köpt ett älghuvud som satts upp i huset.

Makarna Jankoviz förfogar, förutom över den gamla prästgården, även över vandrarhemmet/gamla tandläkarmottagningen och Vågslätten i Stugun och hade i måndags ett 25-tal gäster.

När den 325 kilo tunga och uppskattningsvis 35–40 år gamla björnen gick till de sällare jaktmarkerna 1 oktober 1967, var det Jan Modin, Hammarstrand som höll i bössan.

Modin fällde björnen från tio meters håll.

Mer läsning

Annons