Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ragunda åtgärdade inte missförhållanden”

Länsstyrelsen anklagar Ragunda kommun för att inte följa lagstiftningen i ett ärende som rör en funktionshindrad 19-årig flicka och hennes sjukskriva ensamstående mor.

Annons

Kommunens sociala utskott anklagas för underlåtenhet att agera i samband med anmälningar om missförhållanden samt hur bristande samverkan påverkat ärendet.

LT har tidigare rapporterat om fallet där det i en skrivelse till länsstyrelsen gjorts gällande att flickan fått sova på plastsäckar fyllda med kläder och fått otillräckligt med mat.

Missförhållandena kring kvinnan och hennes dotter har enligt länsstyrelsen vid ett antal tillfällen via telefon påtalats till kommunen, där ingen utredning startats.

Förhållandena i ärendet är kända av den kommunala socialtjänsten sedan 2004 när kvinnan och hennes dotter flyttade till Ragunda kommun.

Dottern beviljades stödfamilj, ett stöd som förlängdes fram till 2006 då hon beviljades boende med särskild service för barn och ungdomar i form av ett elevhem i Östersund.

Därefter beslutades om stödfamilj under loven och kontaktperson två gånger i månaden under terminerna.

I december 2006 anmäldes till socialtjänsten att flickans hemförhållanden var otillfredsställande och under första terminen på elevhemmet anmälde personalen att flickans fickpengar och kläder är otillräckliga.

Under 2007 kom både anonyma anmälningar och brev om att flickan farit illa, anmälningar som enligt länsstyrelsen avskrivits utan åtgärd och förhandsbedömning.

Sociala utskottets ordförande i Ragunda kommun, Brittinger Håkansson, (S), kommenterar ärendet genom att rapportera hur Ragunda kommun, för att få en korrekt bedömning av handläggningen, anlitat socialrättsjuristen Lena Sandström, Stockholm.

Sandströms utredning ligger till grund för det svar till länsstyrelsen som kommunen kommer att avge i fallet.

– Sandström har inte funnit att vi begått något fel i vår handläggning, säger Håkansson.

– Att flickan fått sova på sopsäckar och bott i misär i en kommunens lägenhet stämmer inte.

– De har haft eget boende utanför en tätort i kommunen och de ha aldrig bott i någon kommunal lägenhet.

Håkansson hävdar att det aldrig kommit till den kommunala individ- och familjeomsorgens kännedom att flickan fått sova på plastsäckar.

Familjen flyttade 2008 från Ragunda kommun till Strömsunds kommun och företrädare för Ragunda kommun har enligt Håkansson med jämna mellanrum företagit besök hos familjen.

– Vi har förgäves erbjudit familjen lägenhet i tätort, något som kan förklaras med att de även ägde djur.

Den aktuella flickan har enligt Håkansson bott veckovis på elevhem och Håkansson säger sig vara upprörd över att socialsekreterarna anklagas för att inte ha gjort sitt jobb.

Flickan och hennes mor är numera ett ärende för Strömsunds kommun.

Mer läsning

Annons