Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot föreslagen indragning av Borgvattnets skola

/
  • Så här såg det ut vintern 2007 när barn, föräldrar och personal kring Borgvattnets skola styrkedemonstrerade för ett fortsatt liv inför media.

Budgetberedande organ i Ragunda kommun har, som LT tidigare rapporterat, åter föreslagit att Borgvattnets sammanlagt sju elever lilla skola skall läggas ner. Nu kommer reaktionerna från Borgvattnet.

Annons

I ett brev till kommun och media konstaterar en aktionsgrupp att nedläggningsförslag som detta har framlagts mer eller mindre regelbundet sedan 1970-talet.

– Samtliga gånger har vi i bygden informerat kommunledningen om det fullständigt orimliga i förslaget.

– Så gör vi även denna gång.

I brevet påpekas de långa skoldagar som Borgvattnetbarnen får om de skall bussas eller köras i taxi tur och retur fem mil avlägsna Stugun, taxi för att skjutsa hem de minsta barnen tidigare.

– Det är orimligt att tänka sig att sexåringar ska åka tio mil om dagen för att delta i förskoleverksamhet i Stugun.

Undertecknarna av brevet, Kerstin Torgersson, Lars Blixt, Berit Westerberg-Hellberg och Thure Johansson efterlyser en förklaring till de 700 000 kronorna som kommunen räknar med att man spar genom en nedläggning.

– Eftersom läraren i Borgvattnet redan tjänstgör i Stugun, kan endast en mindre del av hennes lönekostnad räknas som besparing, heter det.

Om barnomsorgsbarnen hänvisas till Överammer tvingas föräldrarna köra 15 mil dagligen för att hämta och lämna på dagis.

– Det kan ingen göra i längden, utan man flyttar istället från kommunen, heter det i brevet.

Byns affär var nedläggningshotad i somras och drivs i dag i bygdekooperativ regi.

Något som påpekas med särskilt eftertryck är att Borgvattnet inom något år kommer att befinna sig mitt i Norrlands största byggarbetsplats.

Detta när norra Europas största vindkraftpark byggs och lokal service kommer att krävas.

– Om vi inte har skola, dagis, affär, boende och drivmedelsanläggning att erbjuda kommer alla positiva effekter av vindkraftbyggandet att tillfalla Sollefteå kommun.

Annons