Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna tvingas ta nytt beslut om skolan

/
  • Det blir, mitt under semesterperioden en ny tjänstemannahantering och en ny politiska runda kring frågan om ett fortsatt liv för Borgvattnets skola. Foto: Ingvar Ericsson

Ragunda kommun tvingas mitt i semesterperioden till en helt ny beslutsomgång med tjänstemannaberedning, kommunstyrelsemöte och ett kommunfullmäktigesammanträde.

Annons

Ärendet är ett enda, nämligen att eventuellt lägga ner skolan i Borgvattnet.

LT kunde i gårdagens tidning rapportera om hur sexbarnsfamiljen Nise, med bostad och lantbruk i Borgänge, bestämt sig för att lämna Borgvattnetbygden och flytta till en ny gård i Robertsfors i Västerbotten.

Deras och ytterligare en familjs flytt åderlåter den lilla Borgvattnetskolan på så många barn att skolan till hösten, inklusive barnomsorgsbarn, kommer att innehålla endast fyra elever.

Beskedet om de flyttande familjerna föranledde på tisdagen ett extramöte med kommunstyrelsens presidium.

Vid genomgång av lagtexten befanns att det en sån här gång bara finns ett sätt att riva upp ett kommunfullmäktigebeslut, nämligen att köra ärendet en full, ny beslutsrunda.

Beslutsprocessen inleddes på tisdagen med förnyat förarbete på tjänstemannanivå för att därefter bli en sak för politiken.

Kommunens tjänstemän har under senare år varit helt inställda på att skolan skall läggas ner, men skolan har alltid i sista momangen räddats av politikerna.

Kommunstyrelse- och fullmäktigesammanträdena kommer sannolikt att hållas någon gång under de närmaste veckorna, och då det inför dessa möten gäller att samla ihop ett kommunallagenligt tillräckligt antal ledamöter.

Saken är anmärkningsvärd mot bakgrund av att beslutet om fortsatt verksamhet i skolan togs med bara en rösts övervikt.

Mer läsning

Annons