Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt storpastorat kan döpas till Håsjö

/
  • Kyrkoherde Lennart Raswill, Stugun, hoppas att det nya storpastoratet i öst skall få heta Håsjö pastorat.Foto: Ingvar Ericsson

Det nya stiftsstyrelse- beslutade storpastorat som bildas vid årsskiftet 2009-2010 när Stugun-Borgvattnet och Hällesjö-Håsjö pastorat blir ett kommer av allt att döma att kallas Håsjö pastorat.

Annons

Se där en nyhet som torde vässa självkänslan för innevånarna i Kälarneområdet som omfattar just Hällesjö-Håsjö pastorat och församling.

Stiftsstyrelsen i Härnösand beslutar i namnfrågan i dag, tisdag.

– Det finns krafter som vill att det nya pastoratet skall heta Stuguns pastorat, men vi har flera goda skäl att kalla pastoratet Håsjö, säger det nya storpastoratets sannolikt blivande herde, Lennart Raswill, Stugun.

– Håsjö gamla kyrka, en av länets äldsta, byggs just nu i kopia på Jamtli, Håsjö gamla kyrkstapel står i kopia på Skansen, och stapeln är byggd av Pål Persson, Stugun.

Mera kyrknytt från öst:

Ragundakantorn Birgitta Binnegård har sagt upp sig och flyttat och efterträds 1 februari av Hällesjö-Håsjös kantor Astrid Blomqvist.

Till tf kantor i Hällesjö-Håsjö har man satt förre Revsundskantorn John Strandin.

Hällesjö-Håsjös herde Lars Berglind, som för övrigt återtagit sitt gamla efternamn Kempe, har sagt upp sig och fått jobb som kyrkoherde i Sjösås utanför Växsjö, ett jobb som han tillträder 1 april.

Kyrkoherdetjänsten i Hällesjö-Håsjö vakantsätts och pastoratet avser att annonsera efter en komminister.

Anita Jonsson har lämnat jobbet som komminister i Revsunds pastorat och har fått ett herdejobb i Uppsala stift.

Det kan i sammanhanget meddelas att Hällesjö-Håsjö pastorat och församling under det gångna året minskade sitt innevånarantal med 63 personer och är nu nere i under 1 300 personer.

En kul detalj i Stuguns församling:

En dag i höstas lämnade en församlingsinnevånare i Stugun svenska kyrkan.

Dagen därpå besökte han kyrkogården, så sig omkring och beaktade kulturarvet, ångrade sitt utträde och återinträdde.

Annons