Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringslivs-klimatet i Ragunda näst sämst i landet

Ragunda kommun ligger i dag på en knappast smickrande näst sista plats, nummer 289, bland landets samtliga kommuner i Svenskt Näringslivs kommunranking.

Annons

I rankingen väger man in företagande, nyföretagande, arbetslösheten, attityden till företagande, skola-näringslivssamarbetet, infrastrukturen och kommunens agerande inför näringslivet.

– I Ragunda kommun saknas ett systematiskt samarbete mellan kommun och näringsliv.

Det konstaterade Företagarnas regionchef Lisbet Godin-Jonasson när Ragunda kommunfullmäktige på onsdagen arrangerade sin årliga näringslivsdag och då man höll till i länets förhållandevis mest industritäta samhälle, Bispgården.

– Kommunen har ett näringslivsråd som inte fungerar tillräckligt bra och dialogen mellan kommunpolitiker, tjänstemän och företag är dålig.

I Ragunda kommun är företagen enligt Företagarna mycket kritiska till de kommunala tjänstemännens attityder.

– Kritiken gäller handläggningstider, synen på upphandling och hjälp med problemlösning.

– Här har Ragunda kommun ett problem, fastslog Godin.

– Vi kan notera att synen på konkurrens i vårt län har förändrats till det bättre sedan det länstäckande upphandlingskontoret etablerades i Östersund, säger Lisbet Godin.

– Allt flera har insett att om man har möjlighet att få leverera till sin egen kommun får man även leverera till andra kommuner.

Kommunens näringslivschef Christer Lindberg sade sig ta till sig av kritiken:

– Vi måste vara serviceinriktade och när det gäller handläggningsfrågorna inser jag att vi måste kunna arbeta på ett bättre sätt.

– Ragunda kommun är fylld av mycket goda entreprenörer och hela den kommunala förvaltningen har mycket att ta tag i.

Ragunda kommun låg under första halvåret bäst till i länet när det gäller antal nya företag i förhållande till innevånarantalet, och det är många unga människor som startat dessa.

Under näringslivsdagen besökte fullmäktige Fors Industrier och Kjellbergs plast i Bispgården.

Mer läsning

Annons