Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minderårig flicka fick ha sopsäckar som sängplats

En minderårig flicka i länet har enligt en anmälan till länsstyrelsen fått utstå svåra umbäranden. Enligt anmälan har flickan bland annat i tvingats sova på sopsäckar stoppade med kläder.

Annons

I stället för mat har hon vid något tillfälle försökt stilla sin hunger med godis och törsten har hon enligt anmälan ibland fått släcka med kaffe.

Den som gjort anmälan är tidigare ledamoten i Ragunda kommuns sociala utskott, Sara Lindström, v, Borglunda, Stugun.Anmälan är riktad mot det utskott i kommunen där hon själv tidigare var ledamot. Fallet är omgärdat av sekretess och några ytterligare detaljer finns inte att tillgå.

Familjen var tidigare bosatt i Ragunda kommun, en kommun som de lämnade i fjol och varefter ena föräldern gått ur tiden.

Att den påstådda vanvården av flickan skulle ha ägt rum i Ragunda kommun bestrids av ordföranden i sociala utskottet, Brittinger Håkansson, s.

Den angivna familjen, som enligt uppgift inte bedömts haft behov av ekonomiskt stöd, har under en rad år bott i Ragunda kommun.

– Alla kommunens besök och åtgärder i flickans hem är vidtagna ur ett barnperspektiv, förklarar Håkansson.

– Vi har utgått från barnchecken, vi har följt familjen i flera år och vi har dokumentationer och protokoll över alla åtgärder som vi genom socialtjänsten vidtagit. Vi har lämnat dessa handlingar till länsstyrelsen inför deras arbete.

– Ragunda kommuns socialsekreterare besökte familjen när de bodde i kommunen och när det gäller Ragunda kommuns agerande är jag inte orolig, säger Brittinger Håkansson.

När familjen flyttade till en annan kommun i länet överfördes ärendet från Ragunda kommun till den nya kommunen.

– Därmed har vi släppt fallet, säger Håkansson.

Länsstyrelsen håller på med sin utredning och där berörda kommuner har fått avge svar.

Socialchefen i familjens nya hemkommun, där den påstått mest omfattande misären skulle ha utspelat sig, var på tisdagen inte anträffbar för någon kommentar.

Sara Lindström har riktat sin anmälan mot Ragunda kommun och menar att det nu blir upp till länsstyrelsen att utreda var eventuella missgrepp tagits.

Sara Lindströms länsstyrelse- anmälan gjordes före jul och hon gör gällande att hon redan i april i fjol anmälde till kommunen att allt inte stod rätt till i den aktuella familjen.

– Missförhållandena har till och från pågått under flera år.

Att Ragunda kommun hänvisar till barnchecken är inget som Sara Lindström fäster något större avseende vid:

– En mening på ett papper och alla broschyrer och riktlinjer i världen behöver inte innebära att man hjälper ett utsatt barn.

– Jag kan tycka att den här flickan inte fått den utveckling som hon borde ha fått även om jag vet att familjen inte är en elak familj.

– Familjen har gjort sitt yttersta.Det är länsstyrelsen som nu avgör hur illa hon egentligen farit.

Annons