Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbelopp upp i rök när torkhus på Jämtlamell började brinna

/

Värden för miljoner gick upp i rök när ett torkhus på Jämtlamell i Stugun började brinna i eftermiddags.
Ändå slutade allt lyckligt, eftersom branden kunde begränsas till enbart detta hus.

Annons

Larmet kom till SOS strax före klockan 13.00, det brann uppe på taket till en kammartork.
Fyra räddningskårer Stugun, Kälarne, Hammarstrand och Östersund, fick larmas till platsen innan de kunde få bukt med elden,
Räddningsledare Lars Stugård från Stugun var först på plats med sina mannar.
– Vi provade släcka på alla sätt uppe på övervåningen, vi har strypt ventilationen och försökt släcka utifrån, säger han. Förmodligen handlar det om ett elfel.
– Det gick ett larm från torken och en frekvensomformare löste ut, säger Mickael Modin från Hammarstrandspolisen som pratat med den som upptäckte branden.
– Mannen försökte återställa larmet genom att koppla förbi elen på något sätt, men då small det till i elsystemet. Han ringde elektrikern som bad honom kolla säkringarna. Men då rök det redan för fullt och han stängde till och ringde 112.
Platschefen Lars Erik Jonsson kunde inte göra mycket mer än titta på när räddningskårerna kämpade för att begränsa elden till torkhuset.
Ändå säger han att värden för 1-1,5 miljon säkert har gått till spillo.
– Men allt är försäkrat, säger han. Det kan trots allt handla om 15 procent i produktionsbortfall till dess att reparationerna är utförda.
– Vi kommer att uppdatera läget på tisdag, det är för tidigt att säga något ännu. Då får vi analysera läget och se vilken omfattning det får för produktionen.
Vid 16.00-tiden var allt under kontroll.
– Rökdykare var in på övervåningen och hittade brandhärden som spritt sig där inne så de kunde släcka ner ordentligt, säger räddningsledaren Lars Nyman från Östersund. Vi började släckningsarbetet utifrån och därefter inne.
• Handlade det om ett elfel?
– Jag har inte en aning, hela övervåningen var utbränd, kablar, innetak, allt. Det är tveksamt om de kan fastställa någon brandorsak.
– Virket som fanns under klarade vi, men vi vet inte om det är rök- eller vattenskadad. Men branden kunde begränsas till torkhuset.
Ingen vet alltså hur det ser med virket eftersom dörrarna inte går att öppna förrän strömmen är tillbaka.
Nu sker efterbevakning under 24 timmar för att säkerställa att det inte börjar brinna igen.

Mer läsning

Annons