Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kviltning ger dina gamla tygbitar nytt liv som skön konst

/
  • Några av Ragundagruppen ur Jämtkvilten framför ett alster i utställningen på Strånäset. Från vänster avdelninmgsordföranden Karin Norén, Överammer, Ing-Britt Nilsson, Köttsjön,  ordföranden i Jämtkvilten Marianne Törnqvist, Brunflo, Lilian Henriksson, Stugun, Britt-Elise Olsson, Köttsjön, Margareta Lindström, Gevåg, och Ingrid Lundstedt, Stugun.

Berätta för allt i världen inte för en kviltintresserad person att du har slängt bort en fin tygbit. Då kan det nämligen hända att den personen svimmar, får eksem eller nåt annat fel.

Annons

En rättänkande kviltare förvandlar nämligen gamla – och föralldel även nya – tygbitar till skön konst och entusiasmen kring denna lapptekniska konstform är uppenbarligen stor.

Vid kviltning klipper man ner tygbitar till lämplig storlek och form och syr ihop dem till täcken, bonader, dukar och kuddar eller någonting annat fint.

Under den gångna veckan återupprepade den 30 medlemmar stora Ragundaavdelningen av Jämtkvilten förra årets succéutställning.

I huvudbyggnaden på Strånäsets magnifika gård, öster om Stugun, ställs just nu runt 200 av föreningens kviltalster ut i alla tre våningarna och besöksströmmen har varit god.

Jämtkvilten har en avdelning i varje länskommun.

Ragundagruppen har för vana att träffas i Gevåg, Överammer, Hammarstrand och Stugun där deltagarna träffas, kviltar och umgås.

– Vi tycker nog att det är en kulturgärning vi håller på med, säger avdelningens ordförande, Karin Norén Överammer.

– En gång i tiden var det här ett ofta av nöden påkallat sätt att återanvända utslitna textilier, men i dag skaffar kviltarna även nya tyger.

Ingrid Lundstedt, Stugun, tillhör de mera passionerade medlemmarna i Ragundagruppen.

Det är Ingrids förtjänst att du just nu får läsa det här.

För några dagar sedan ringde hon och formligen skällde ut oss i länsmedia för att vi inte bevakar kviltningskonsten lite bättre och med härmed känt resultat.

För inte så länge sedan var Ingrid i Amerika och i bagaget hem hade hon en rejäl packe tyg som hon köpt på en av de speciella kvilttygaffärer som finns där borta.

– Och vi har köpt av henne, kvittrades det i bakgrunden.

Det kan även noteras att Jämtkvilten är en del av det rikstäckande Rikstäcket.

Mer läsning

Annons