Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här grips cigarettjuvarna

/
  • Poliserna kunde gripa de misstänkta gärningsmännen och genomföra ett första förhör på plats i Björkvattnet.  Foto: Ann-Louise Andersson
  • Maud Westerberg, styrelseledamot  i Borgvattnets ekonomiska bygdeförening.
  • Stöldgodset i bagage­utrymmet.
  • Den dikeskörda bilens bagagerum var välfyllt med cigaretter från inbrottet i Borgvattnet.Foto: Ann-Louise Andersson

Affär’n i Borgvattnet, Borgvattnets dagligvarubutik i nordligaste delen av Ragunda kommun, drabbades natten mot lördagen av inbrott med både stöld och omfattande skadegörelse.

Annons

Tre ynglingar i 25-årsåldern hemmahörande i Hammarstrandstrakten kunde på lördagseftermiddagen gripas och bindas vid brottet sedan de med sin bil kört av vägen i Björkvattnet, på vägen mot Ramsele.

Bilen påträffades vid 10-tiden av en Björkvattnetbo som gick förbi platsen.

Via bilregistret kontaktades bilägaren som under helgen lånat ut bilen till sin son.

Bilägaren kom till olycksplatsen och med hjälp av en traktor i byn bärgades bilen.

Ingen av dem som åkt i bilen fanns på plats och när bilägaren öppnade bilens bagageutrymme fann man ett 40-tal limpor cigaretter.

De tre som åkt i bilen återkom till platsen för dikeskörningen vid 14-tiden och fick då snart klart för sig att en polispatrull var på väg från Östersund.

Bilbatteriet hade avlägsnats så de tre misstänkta hade ingen möjlighet att ta sig från platsen.

De tre hade klarat den kalla natten genom att bryta sig in i en stuga i Björkvattnet och göra upp eld, samtidigt som de förorsakat en hel del skadegörelse.

Polisen kom till platsen och kunde odramatiskt genomföra ett första förhör med de misstänkta som släpptes och fick åka hem med de tillstädeskomna föräldrarna.

Inne i butiken i Borgvattnet hade gärningsmännen förstört kassaapparaten och vågen samt skadat datorförbindelsen så att butikens betalningssystem inte fungerade.

Tjuvarna hade tydligen förgäves letat efter pengar.

– En tung faktor är att tjuvarna öppnat dörren till butikens frysrum, säger Maud Westerberg, Borgvattnet, styrelseledamot i det bygdekooperativ som äger och driver butiken.

– Vi hade ganska mycket varor i frysen och vi kände på några av varorna och fann att de hade börjat mjukna.

– Det är tur i oturen att vi nu har kända gärningsmän så att vi i alla fall slipper ett betala självrisken för det som hänt.

Borgvattnets ekonomiska bygdeförening gör allt som står i deras makt för att försöka få butiken att överleva och deras framtidshopp står nu till den utbyggnad av vindkraften som kan vänta runt hörnet om det går som SCA och Norska Statkraft vill.

– En självrisk är ett mycket stort belopp för oss.

Föreningen har numera en anställd, som arbetar på 75 procent.

Övrig arbetstid i butiken klaras med ideell arbetsinsats av föreningsmedlemmarna.

Mer läsning

Annons