Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gråhunden Birk slog larm

/
  • Örjan Thalén med sin son Viktors gråhund som väckte Örjan som hann ut för att rädda det mesta av innehåller i sin branddrabbade verkstad.
  • Verkstadsbyggnaden hos Thaléns i Lien fick omfattande skador. Bilden tagen vid 05-tiden på söndagsmorgonen när brandpersonalen fortfarande var på plats. Foto: Irmeli Thalén

Viktor Thaléns, Lien, gråhund Birk blev den som såg till att följderna av en brand hos Örjan Thalén, Lien, Hammarstrand kom att inskränka sig till skador på en verkstadslokal.

Annons

Irmeli och Örjan Thalén var hundvakter åt sonen Viktor och vid 01-tiden natten mot söndagen väcktes Örjan av en vilt skällande Birk som på så sätt visade vad som höll på att hända med gårdsverkstaden.

Örjan är entreprenör i torvbranschen och verkstaden innehöll vid tillfället bland annat fyra traktorer.

Örjan fick på sig kalsongerna och medan Irmeli kallade på brandkåren sprang han barfota ut för att rädda vad som gick att rädda.

Irmeli kallade även på sonen Jon, som bor i närheten och som skyndade till undsättning.

Tillsammans lyckades de tömma det brinnande huset på mycket av dess innehåll, förutom traktorerna bland annat en uppsättning gastuber.

Under tiden som Örjan och Jon, så småningom uppbackade av brandkårerna i Hammarstrand, Bispgården och Kälarne, jobbade med att rädda grejor kom Viktor hem från lördagsdansen och hjälpte till i finkostymen.

– Skadorna är visserligen omfattande, men huset går att reparera, säger Örjan, som på söndagen något haltande noterade att han under värsta dramatiken brutit två tår på ena foten och en tå på den andra.

Brandorsaken var en bakpuff i gårdens flispanna.

Mer läsning

Annons