Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ton gädda drogs upp vid årets Storslokstävling i Stugun

/
  • Arne Andersson, Johnny Jensen, Kent Olofsson och Jon Jonsson tillsammans med gädduppköparen Feskarns Ebbe Olsson, Brunflo, efter avslutad Storslok.Foto: Jan-Owe Johansson
  • En av Storsloksbasarna Johnny Jenssen grinar illa med tanke på hur den för LT okända gäddrickerskans smaklökar torde reagera.Foto: Jan-Owe Johansson
  • Klara, färdiga, åk! 104 båtar deltog i årets Storslok i Stugun.   Foto: Jan-Owe Johansson
  • En av de deltagande båtarna fick ett kast och två av besättningsmän föll i vattnet. På bilden räddas de av Lars Haraldsson och Stig Hägglund i en konkurrerande båt.
  • Prisutdelaren Örjan Wiklund med årets storslokssegrare Assar Danielsson, Micke Fors och Kjell Sundin. Till höger en av Storslokens järngängsmedlemmar, Arne Andersson, Stugun.

Årets upplaga av länets ledande fiskespektakel, gäddjaktstävlingen Storsloken i Indalsälven mellan Stugun och Näverede, slog rekord. Inte i mängd fångad fisk, men väl i antalet deltagare.

Annons

Sammanlagt 106 båtar deltog och med upp till fyra spön i varje.

Fiskemetod: Drag.

Sammanlagda fångsten under de fyra lördagstimmarna som tävlingen pågick blev ett ton, sånär som på några lätträknade kilon.

– Det rådde riktigt grisväder och man måste beundra både fiskare och publik för att de ställde upp som de gjorde, säger storslokspresidieledamoten Jon Jonsson, Lybäck.

– Men solen lyste över prisutdelningen, förrättad av Örjan Wiklund, så då, så.

Första pris bestod av ett presentkort på 10 000 kronor från Brunflo sport & fiske och togs av Team Hårbörsta med juridiskt säte i Undersåker.

Laget bestod av tre medlemmar, Assar Danielsson, Micke Fors och Kjell Sundin som under de fyra tävlingstimmarna landade sammanlagt 53,4 kilo gädda.

Med den noteringen klådde de tvåan, Team Green, med precis tio kilo.

Dagens minsta fångst vägde 0,54 kilo, en notering som renderade Team Biffarna en 94:e placering.

Tio ekipage blev således utan fångst.

Tanken var att den stora fångsten skulle tas om hand i en fileshow i anslutning till Stuguns turistinformation så som skett under tidigare storslokar.

Någon sådan kom aldrig till stånd.

En av dem som skulle ta hand om fisken, Sivert Rosenholm, Hällesjö, lämnade platsen med 150 kilo gädda, medan runt 700 kilo togs om hand av företaget Feskarn, Brunflo. I år kommer företaget tt försöka sälja fiskarna via fiskeauktionen i Göteborg.

Detta sägs tala för att den största delen av storsloksgäddorna när detta publiceras landat i Göteborg för vidare befordran till okänd ort.

Tidigare år har färre ekipage landat ytterligare ett par hundra kilo gädda.

Skälet till den mindre fångsten lär enligt Jon Jonsson bero på för kallt vatten i Indalsälven.

– Det var 11 grader i vattnet och det ska vara 13-14 för att gäddorna skall börja hugga.

– Det har varit en kall vår och det var trögt, och den mindre fångsten beror absolut inte på att gäddmängden minskat i älven.

Det kan nämnas att ett ungerskt filmteam var på plats och rapporterade om tävlingen att sändas i ungersk television så småningom.

Liksom i fjol erbjöds hugade att dricka gädda i form av att trycka i sig ett glas vattenblandad gädda, körd i hushållsmixer.

Elva personer drack.

LT provsmakade i fjol.

Det var inte särskilt gott, kan man säga…!

Annons