Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DNA avslöjade 17-årings inbrott i fritidshusen

En 17-åring åtalas för stöldförsök i två fritidshus, sedan han åkt fast för klotter ett år efteråt och DNA jämförts med blodspår i fritidshusen.

Annons

Båda husen ligger i Ragunda kommun på olika orter och utsattes för inbrott våren 2008.

När 17-åringen åkte fast för klotter nu i våras kröp det också fram att han besökt fritidshusen och att ett av dessa ägs av föräldrarna till en kompis till honom.

Genom att slå sönder en ruta, sträcka in handen och öppna fönstret inifrån tog sig 17-åringen in. Alla rum genomsöktes. Skåpdörrar stod öppna och lådor var utdragna när ägaren kom dit i maj 2008.

Men han kunde inte upptäcka att något blivit stulet. Däremot fanns det blodspår på några skåphandtag i köket.

Ägaren har tidigare drabbats av inbrott och vågar inte ha något av värde i stugan längre.

– Vi vill inte ens ha kvar motorsågen, säger han i polisutredningen.

I samband med inbrott i ytterligare ett fritidshus kunde polisen säkra blod på insidan av ett fönster där gärningsmannen tagit sig in.

Även där hade man rotat omkring i skåp och lådor utan att stjäla något. Men inbrottet påverkade kvinnan som äger fritidshuset:

– Det kändes hemskt att någon varit där och plockat bland sakerna, förklarar hon i förhören.

I cirka ett år var inbrotten ouppklarade.

Men genom att blodspår säkrades ledde det till att de här inbrotten är några av få i fritidshus som klarats upp. I veckan åtalades den misstänkte 17-åringen.

När polisen matchade spåren med 17-åringens DNA fick de träff. Det skedde i anslutning till att han och en kompis åkte fast för klotter på en busskur i Östersund i våras.

Sedan lagen ändrades 2006 gavs polisen större möjligheter att topsa brottsmisstänkta personer och ta DNA. Rikspolisstyrelsen bedömer nu att betydligt fler DNA-prov kommer att tas på brottsmisstänkta i år.

Men statistiken talar för att inbrottsstölderna i fritidhus är svåra att klara upp även om DNA-registren utökas.

I en hel del fall upptäcks inbrotten långt efteråt och vittnen saknas.

Under 2008 var uppklarningen några få procent av alla inbrottsstölder och försök till det i fritidshus i Jämtland, enligt siffror från Brå.

Hittills i år har 99 stölder från fritidshus polisanmälts, vilket är 13 färre än motsvarande period förra året. Anmälningarna är sprida över länet med koncentrationer till vissa områden.

– Vi ser att Järpen och delar av Krokoms kommun återkommer i anmälningarna och i Gällötrakten var det en del i början av året, säger Håkan Jonasson vid Östersundspolisen som följer brottsutvecklingen.

– Området kring Nälden har varit utsatt och där har förekommit stöld från fritidhus även på senare tid.

I dagarna har polisen klarat upp en omfattande skadegörelse i ett fritidshus i Järpen. Brottet kunde lösas genom att man bearbetade vittnesuppgifter från förbipasserande, som lämnade bra signalement på några ungdomar som nu erkänt.

Ungdomarna lämnade efter sig krossade fönster och utkastade föremål. Inne i fritidshuset låg krossat glas och porslin, nedriven inredning och förstörda möbler där någon även försökt tända eld på en soffa.

Mer läsning

Annons