Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gjorde prästgård till vandrarhem

/

Att Stugun-Borgvattnets pastorsexpedition skaffat nya lokaler intill Stuguns nya kyrka och att traktens prelat Lennart Raswill bebor sin egna torva i Fisksjölandet har ställt Stuguns prästgård tom.

Annons
Tömningen av byggnaden blev rena bingon för Aniko och Hans Jankovic, invandrade ungrare som på bara några månader lyckats konvertera den anrika byggnaden till ett fungerande vandrarhem med jakt- och fiskeföretecken.
Det är ingen måtta på entusiasmen:
- Vi behöver bygga om kök och vissa utrymmen för att få rätt att ta emot flera gäster och vi förhandlar just nu med Ragunda kommun om ytterligare boenden för turister i Stuguns samhälle.
Nog för att makarna Jankovic är mycket trevliga och sociala, men det är ändå lite svårt att förstå hur de burit sig åt för att så till den grad fylla sitt vandrarhems nio bäddar och extra boenden i bygden med så mycket exotiskt och långväga folk som blivit fallet.
Huset i sig gör knappast något väsen av sig, några skyltar skvallrar inte om vad som döljer sig i det, några annonser har inte synts och företaget har ingen hemsida.
Ryktet har dock gått om det fina stället med de välansade rummen och inte minst tack vare mun mot mun-metoden har en stor del av gästerna kommit från Europas södra delar och i huvudsak Ungern.
LT har tidigare mera utförligt berättat om bakgrunden till makarna Jankovics boende i Stugun, där de numera börjar känna sig hemtama.
Stuguns prästgård ligger intill SCA:s Jämtlamellsåg.
När huset ställdes tomt och utannonserades köpte SCA huset, främst för att undvika en eventuellt krånglande bofast granne till det bitvis bullrande och trädoftande sågverket.
Makarna Jankovics hyr huset och SCA har som hyresvärd lagt ner runt en kvarts miljon på att anpassa prästgården till sitt nya ändamål.
Det nya vandrarhemmet är ännu ingenting man kan livnära sig på.
Hans, som bott ett par decennier i Sverige, är sjukpensionär och Aniko knäcker extra som lokalvårdare.
- Man måste ju börja på rätt nivå och med våra förutsättningar fungerar det här.
Mycket talar för att makarna Jankovic kommer att representera Sverige i samband med en mässa kring jakt- och fiskeresor i Budapest nästa år.
Det lär i så fall bli första gången som Sverige finns företrädda på den mässan.
Det var så sant:
Lingonplockning med åtföljande sylttillverkning är enligt Hans exotiskt för sydeuropeer och något som man kan locka turister med.
Annons