Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandskyddsbestämmelserna knäckte sotare: Jag ger upp

/

Ronnie Normark, 40, Utanede, Bispgården, chef för sotningsverksamheten i Bräcke och Ragunda kommuner, har mitt under löpande avtalsperiod sagt upp sitt företag från entreprenaden. Han gör det i ilska över de nya bestämmelserna kring brandskyddsinspektioner som utfärdats av länsstyrelsen/Räddningsverket.

Annons

– Jag ger upp! Jag orkar inte med påtryckningarna från länsstyrelsen, och när vi åker ut för att göra vårt jobb får vi skäll överallt.

– Förut var det trevligt att vara sotare, numera mår man bara dåligt över att tvingas utföra brandskyddsinspektionerna och möta förbannade människor.

– Under det senaste året har jag fått så mycket skäll att jag tappat motivationen.

I Bräcke och Ragunda kommuner är det sammanlagt närmare 3 000 byggnader som ska brandskyddskontrolleras och kontrollen ska enligt lagens bestämmelser utföras vartannat år.

– Vårt jobb kostar fastighetsägaren en tusenlapp varje gång vi kommer.

– Jag förstår att folk upprörs och att vi inte längre är välkomna.

– En inspektion vart tionde år på en normal bostadsfastighet borde räcka.

– Dessutom hinner vi inte göra alla kontroller om vi dessutom ska sköta det som vi utbildat oss till, nämligen själva sotningen.

Ronnie Normark har bestämt sig för att lämna sotaryrket och flyttar från Utanede till Sundsvall där han säger sig ha nytt jobb på gång.

Ronnie Normarks uppsägning har skapat en något prekär situation för Östra Jämtlands kommunalförbund som blivit tvungna att hitta en lösning på problemet.

Lösningen har blivit att den östjämtska sotningen övertas av två företag i Västernorrland.

Firma Björn Näs, Sollefteå, tar från och med 1 juli hand om Ragunda kommun och JO Sotning i Ånge övertar Bräcke kommun.

De nya entreprenörerna får ett kontrakt som löper fram till halvårsskiftet 2014 med möjlighet till förlängning i tre år.

Beslut om nyordningen i den östjämtska sotningen tas av direktionen för östra räddningsförbundet vid ett extra möte om någon vecka.

Ronnie Normark har varit sotare i 25 år och han övertog företaget, Ragunda sotningsdistrikt, efter sin far.

Normarks företag har sammanlagt fyra anställda som erbjudits jobb hos de nya entreprenörerna.

Mer läsning

Annons