Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björns gitarrer är hantverk med riksklang

/
  • En gitarr är inte bara en låda, den är en riktigt komplicerad apparat.  Foto: Ingvar Ericsson
  • Vad är det här om inte en hyvel för gitarrbyggar­ ändamål?Det här specialverktyget används för att hjälpa till med böjningen av virket i gitarren.
  • Björn Sundbris gör omsorgsfulla intarsia-ornament i sina gitarrer.
  • Vid inträdandet i det Sundbriska tjället studsar man till så det förslår:I rummet rakt fram tronar Kerstin Sundbris elektriska kyrkorgel av värsta sorten, en tre manualer hög, 2,5 basoktaver bred och tre volymkontroller maffig Johannuspjäs som senast hade sin hemvist i församlingsgården i Hällesjö.

Björn Sundbris är en skicklig instrumentalist, tillika musiklärare vid Bräcke kommuns kulturskola i Kälarne och han har rötterna i Kiruna.

Annons
Han har sitt namn fästat på vårt lands musikkarta, ännu inte så mycket som instrumentalist och musiklärare, men som gitarrbyggare.
I sin egen firma Arctos byggde han under ett halvdussin år gitarren med samma namn, ett byggande som vid sidan av musikundervisning i Västerås kommunala musikskola var hans levebröd.
Under sin karriär har han byggt ett 30-tal akustiska gitarrer, både sex-, nio- 12- och 14-strängade.
25 av dessa är sålda, både till Sverige och England, men fem är kvar på väggen i finrummet.
När gitarrerna lämnade hans verkstad hade de ett salupris på knappt 13 000 kronor.
En Arctusgitarr tar effektivt runt 200 timmar att bygga, så särskilt förmögen har Björn knappast blivit på kuppen.
- Egentligen skulle man behöva ta runt 40 000 för att det skulle bära sig, men om man bygger många och mera rationellt blir ekonomin ju lite annorlunda.
- Jag är nöjd med mina produkter som har en del konstruktionsdetaljer som är mina egna.
De som håller på med gitarrer känner säkert igen märket.
- Det går att rent matematiskt och genom att knacka sig fram längs instrumentets så kallade nodlinje räkna ut var strängstallet skall sitta för att gitarren skall låta som allra bäst.
- Man skall knacka på morgonen när örat är utvilat, och limma på kvällen.
Björns gitarrbyggande har legat lite i träda, men härom dagen ringde en musikhandlare i Örebro som ville ha ett Sundbrisinstrument och som Björn åtagit sig att bygga.
Björn har en verkstad i gårdshuset där han både bygger gitarrer och reparerar instrument av de flesta slag. En pikant ingrediens i Björn Sundbris historia är att han började sin yrkesverksamma karriär som svagströmselektriker med LKAB:s datorstyrda underjordiska lok.
Han studerade musik vid 40 enkelmil avlägsna musikhögskolan i Piteå under helgerna och jobbade heltid med loken i Kiruna.
Reportaget fortsätter
Annons