Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Ljusbergs jungfrutal: Vi måste tänka nytt!

/
  • Lisbet Godin, Företagarna, Ragundas kommundirektör Åke Ljusberg och Ragundas näringslivschef Christer Lindberg har mycket att uträtta  i och för Ragunda kommun.  Foto: Ingvar Ericsson

– Det är väldigt vackert här, men vi har landets högsta kommunalskatt, en av landets sämsta kommunekonomier, ett näringslivsklimat i riksbotten, politiskt käbbel, bråk mellan och inom partier, bråk mellan politiker och tjänstemän, oklara roller och otrygghet.

– Allt inför öppen ridå!

Annons

Ragundas nye kommundirektör Åke Ljusberg höll på onsdagen sitt jungfrutal inför kommunfullmäktigeförsamlingen med sin syn på det han tillsammans med politikerna har att sätta tänderna i:

– Det rådande klimatet och kulturen i kommunen är förödande.

– Vi måste tänka nytt!

Ljusberg påpekade att fienden inte finns inom kommungränserna utan på riksplanet i form av riks-övergripande förändringar.

En annan fiende är kommunens befolkningskurva som i dag inte är särskilt inspirerande att betrakta:

– 2007 hade kommunen 80 16-åringar och beräknas ha 50 år 2012.

Åldersgruppen 16–65 år, det vill säga folk i arbetsför ålder, kommer att minska med en femtedel under de närmaste nio åren och i dag kommer en tredjedel av kommunens alla intäkter från det statliga skatte-utjämningssystemet.

– Frågan är om de rika kommunerna i södra Sverige som jobbar och lobbar högeffektivt för sin egen expansion har lust att länge till betala glesbygdskommuners verksamheter.

– Göteborgsregionen hade till exempel sex lobbyister på plats i Almedalen i somras.

– Deras budskap var att de statliga skatter som genereras i Göteborg skall återföras till Göteborg, främst i form av utbyggd infrastruktur.

LT kunde härom dagen rapportera om det aviserade väganslaget om 447 miljoner kronor till vårt län för ett antal år framåt.

Enligt vad Ljusberg inhämtat finns det skäl att befara att detta anslag kommer att minskas kraftigt.

– Man talar om en minskning med upp emot 40 procent samtidigt som Göteborgsregionen ska få sina redan höga anslag ytterligare uppräknade.

– Det här är sånt som är mycket smärtsamt att höra när man beaktar hur vi i Ragunda till stor del sysslar med inbördeskrig.

– Vi måste höja blicken och lägga småsaker åt sidan.

– Felsökeriet måste upphöra.

Åke Ljusberg säger sig nu ha känt in sig så pass i kommunen att han inom kort kommer att kunna presentera sitt förslag till medicin för Ragunda kommun.

Annons