Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Ljusberg gav upp – trött på ovilliga politiker

/
  • Efter sju månader har Åke Ljusberg fått nog och sagt upp sig från Ragundas kommundirektörsjobb. Foto: Ingvar Ericsson

Efter sju månaders anställning i Ragunda kommun fick han nog. På tisdagsförmiddagen, i kommunalrådets tjänsterum, inför fyra av kommunens ledande politiker sade kommundirektör Åke Ljusberg upp sig med omedelbar verkan.

Annons

– Jag kom till jobbet, städade mitt rum, träffade kommunpresidiet och for hem.

– Jag sjöng en stump i bilen…

Åke Ljusberg, 64, anger ett enda skäl till sin uppsägning:

– Jag har tröttnat på att ständigt motarbetas av Ragundaalliansens Stefan Nilsson och Bo Bergström och vänsterns Eija Dibba och Sara Lindström.

– Det har tagit mig två veckor att bestämma mig för att sluta.

– Egentligen hade jag velat fortsätta jobbet, men det ständiga politiska inbördeskriget om småsaker har plockat ångan av mig.

I Ljusbergs kölvatten har både kommunens konsultande ekonomichef Lars Normark och tekniske chefen Kjell Backlund sagt upp sig.

Kjell Backlund är tjänstledig från sitt jobb som teknisk chef i Bräcke kommun och återgår dit på heltid vid månadsskiftet.

LT har nyligen rapporterat om att kommunalrådet Elisabet Yngström snart lämnar sitt uppdrag och sannolikt efterträds av den politiskt ännu något oerfarna Terese Bengard.

Att Elisabet Yngström påverkats och tröttats av det politiska klimatet i kommunen är inget hon stuckit under stol med.

Att kommunen nu sålunda står inför en administrativ kris, därom råder ingen tvekan,

Åke Ljusberg efterträdde Anders Andersson som bytte till ett motsvarande jobb i Strömsunds kommun.

Det var kommunalrådet Elisabet Yngström, (S), som personligen kontaktade och rekryterade Ljusberg.

Ljusberg hade egentligen tänkt pensionera sig, men såg en utmaning i jobbet och tog det.

Ragunda kommun anställde för 91 000 kronor i månaden konsultbolaget Åke Ljusberg AB för jobbet, något som genast möttes av kritik, främst från Eija Dibba, något som ledde till att han löneanställdes för 64 000.

– Jag jobbade dessförinnan i mitt bolag i bland annat Handelskammaren och fakturerade marknadsmässigt 140 000 i månaden.

– Jag sänkte min lön med över 30 000 kronor för att ta Ragundajobbet, så om det varit pengar som det handlat om hade jag i mitt eget bolag fortsatt på Handelskammaren. Ljusberg och Ragunda kommun träffade en ömsesidig överenskommelse om ingen uppsägningstid, något som Ljusberg nu utnyttjat.

– Det jag som kommundirektör haft största möjligheten att påverka, det vill säga ekonomin och att förverkliga politikernas mål anser jag att jag lyckats med, men bilden av Ragunda är fortfarande ett fiasko.

– Jag kommer att sakna den plikttrogna och kompetenta personalen både i kommunhuset och ute i verksamheterna som verkligen slitit för att få kommunen på fötter.

– I morgon ska jag börja dagen med sovmorgon och därefter ut och gå en timme.

Mer läsning

Annons