Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragunda – sämst i landet

Annons

Nu har alla lärare på Anders-Olofskolan i Hammarstrand fått reda på sin nya lön sedan avtalet nu har gått in i den sifferlösa delen. Förväntningarna har varit stora särskilt då Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) förhandlingsordförande Ingela Gardner Sundström sagt att det är de sifferlösa avtalen som ger stora löneökningar. SKL med Gardner Sundström i spetsen har även uppmanat alla Sveriges kommuner, både skriftligen och muntligt att satsa på lärarnas löner. Årets löneökning ligger på 2,5 procent vilket innebär att de allra flesta lärare fått 500 eller 700 kr, det var även ungefär samma nivå föregående år. Det gör att Ragunda kommun är den kommun som har de sämsta löneökningarna i riket, två år i rad. Att lägga sig så lågt som möjligt är tydligen en satsning på lärarnas löner enligt Ragunda kommun. När den lilla löneökningen är ett faktum försvinner all energi och lust för att göra ett bra arbete, uppgivenheten är total.

Då kommunernas arbetsgivarorganisation SKL vid ett flertal tillfällen uppmanat kommunerna att satsa på lärarlönerna och 2,5 procent är resultatet blir det tydligt att Ragunda kommun inte klarar av att ta det ekonomiska ansvar som krävs för att komma tillrätta med lärarnas låga lönenivå.

För att komma till rätta med det enormt stora lönetapp som skett sedan kommunaliseringen bör huvudmannen med Terese Bengard i spetsen gemensamt offentliggöra ett förslag som går ut på att staten går in och tar ett ekonomiskt ansvar för skolan med en särskild satsning på lärarnas löner.

I nära 25 år har kommunerna haft möjlighet agera, de två senaste åren har Ragunda kommun på ett mycket tydligt sätt visat att man varken kan eller vill ta ansvar för lärarnas usla lönesituation.

Lärarna på Anders-Olof skolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel