Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragunda kyrka fick åter sin prakt – för 3,5 miljoner

Sedan några dagar tillbaka formligen lyser den i sin återvunna prakt, Ragunda nya kyrka i Pålgård, Hammarstrand.

För 3,5 miljoner kronor från stift och församling har byggnaden både reparerats och fasadrenoverats med hopp om att den skall stå sig åtminstone ett halvsekel framåt.

LT bevittnade när byggställningarna härom dagen revs och skyddsplasten avlägsnades och kyrkan med sin nya(?) färgsättning och efter tre månaders arbete togs fram till allmänt beskådande.

Från att fram till nyss ha varit helvit har den nu blivit tvåfärgad i vitt och ljusrosa, en färgkombination som historiker och museala forskare antar att den fick när den byggdes under mitten av 1800-talet.

Byggnaden var tvåfärgad på arkitekten Åboms färglagda originalritning som godkändes på Stockholms slott 1846.

Det var för ett par år sedan när Ragunda församling reparerade taket på kyrkans långa skepp som man upptäckte att torntaket läckte.

Vid det tillfället hade man inte möjlighet att åtgärda torntaket, men en projektering inleddes inför en reparation.

Då visade det sig att enbart ställningsbyggandet inför arbetet skulle bli så kostsamt att man bestämde sig för att ta ett större grepp när man ändå var i farten.

– Det ena gav det andra och ledde till en total yttre renovering av kyrkan, säger kyrkoherde Håkan Lindström, Hammarstrand.

När arbetet inletts hittade man en rad okända skador i tornet.

Fästet och förgyllningen av korset lämnade en del övrigt att önska då trävirket delvis var ruttet till följd av det defekta taket.

Detsamma gällde tornets fyra urtavlor som var tillverkade i asbest och som numera är plåtklädda.

Närmast på agendan står en invändig renovering av både gamla och nya kyrkorna i Pålgård.

– Vi har ännu ingen budget för dessa arbeten, säger Lindström.

Den nymejkade kyrkan invigs 31 oktober.