Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragunda håller i pengarna och gör miljonplus

Kommunen trodde på tre miljoner. Det blev nästan 13 miljoner kronor.

Det går bra för Ragunda kommun. Igen – kanske man ska säga.

Det är fjärde året i rad som kommunen kan presentera ett plusresultat.

Kommunkassan från 2013 visar ett resultat på 12,8 miljoner kronor vilket är 9,8 miljoner kronor högre än det uppsatta målet på tre miljoner kronor och därmed uppfyller kommunen med råge det uppsatta finansiella målet.

– Det är glädjande att kommunen återigen visar på ett plusresultat som skapar förutsättningar för en långsiktig god ekonomi, säger Terese Bengard, kommunalråd (S).

Det som avgjort plusresultatet är framförallt återbetalningen av försäkringspremier från AFA med lite drygt sex miljoner kronor samt återbetalning från Migrationsverket på 3,1 miljoner kronor. Skatteintäkter och statsbidrag visade på ett överskott på 3,8 miljoner kronor och en återbetalning från Jämtlands gymnasieförbund uppgick till 4,8 miljoner kronor.

– Även om de sista månaderna av 2013 blev tuffa ekonomiskt för våra verksamheter är det mycket positivt att kunna summera året med ett plusresultat, säger kommunchefen Gun Fahlander i ett pressmeddelande.

Verksamheter som visade negativa resultat under året är tekniska avdelningen vilket främst består i ökade underhållskostnader. Även förskolan gick back vilket beror på ökade personal- och lokalkostnader utifrån ökat barnantal under året. Och omsorgsverksamheten visar på ett minus på vilket beror på ökade kostnader för hemvård samt medicinskt färdigbehandlade. Underskottet för bygg- och miljö beror på ett ökat antal bostadsanpassningar där också ett antal har varit förhållandevis kostsamma. Bostadsförvaltningen visar ett plus vilket består främst av högre hyresintäkter.

Kommunen klarar kravet på god ekonomisk hushållning på två procent och det generella sparbetinget som lades på verksamheterna på 5,2 miljoner kronor klaras också. Det visar dock att kostnaderna för verksamheten har ökat under året och framförallt i slutet av året.