Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragunda är ett sorgebarn - men Åre tar sjumilakliv i skolrankning

Skolan i Ragunda står sig dåligt i jämförelse med andra kommuner i landet. I en rankning som Lärarförbundet har gjort hamnar Ragunda i bottenskiktet av landets 290 kommuner.

Lärarförbundet har sedan 2002 årligen bedömt Sveriges kommuner utifrån hur bra de driver sina skolor. I undersökningen Bästa skolkommun rankas kommunerna utifrån ett stort antal kriterier. Bland annat granskas hur mycket resurser kommunerna lägger på varje barn i skolan. Även kriterier som lärarlöner och elevernas betyg tas med i undersökningen, liksom hur många som går vidare till högskolestudier. Totalt ingår 14 olika bedömningskriterier i granskningen.

Sju av de åtta kommunerna i Jämtlands län hamnar i den övre halvan av rankningslistan. Åre är bäst i klassen med en 37:e plats, en stor förbättring jämfört med förra året då kommunen hamnade på 153:e plats. Kicki Lindskog, ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Åre, berättar att förbättringen beror på flera olika faktorer.

– Till exempel så har det att göra med att vi har haft ett mycket lågt sjuktal bland lärarna. Där har vi klättrat upp till plats ett. Andra kriterier som vi har förbättrat är den där man mäter lärartätheten.

Men trots ett bra resultatet så finns flera saker att förbättra enligt henne.

– Kompetensutvecklingen för lärare måste bli bättre. När det gäller utbildade lärare ligger vi först på 228 plats.

Om Åre är den kommun som höjt sig mest i undersökningen så är sammanhangets sorgebarn Ragunda kommun. Ragunda tappar nämligen rejält i rankningen och hamnar i bottenskiktet av listan. Skolchef Tomas Blom hade inte hunnit ta del av siffrorna när han blir uppringd av LT.

– Åh, herregud. Att det var ett så kraftigt ras det hade jag inte kunnat tro, säger han.

Lärarförbundet har inte offentliggjort den lokala statistiken men Tomas Bloms gissning är att en del av raset beror på sämre betygsresultat hos eleverna.

– Det är det enda kriterium som jag kan se som skiljer sig mycket från andra år. Men det är klart att även resurserna spelar in. Vi har dragit ner på personal och genomfört besparingar.

Tomas Blom säger att den låga rankningen är ett varningstecken och en signal till de styrande politikerna att de måste prioritera skolan högre i Ragunda framöver.