Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragnwei och Bengt gör nordisk julkantat

Den 18 december får Älvrosborna vara med om ett uruppförande i kyrkan. Då framförs "Julkantat till Norden" med text av Ragnwei Axellie och musik av Bengt Isaksson.

Dagen efter framförs kantaten i Svegs kyrka.

Ragnwei Axellie, författare och konstnär med rötterna i Älvros, har skrivit text till många kyrkliga verk – psalmer, mässor och oratorier bland annat. I LT:s lördagsbilaga häromveckan berättade hon hur hon skriver på inspiration; att texten plötsligt rinner till och hon får skynda sig att ta fram papper och pennor och skriva ner den.

Så var det också med "Julkantat till Norden".

Ragnwei satt och åkte bil mellan hemmet i Falun och stugan i Skärsjövålen en vinternatt. Det var snövitt och vackert, riktig julstämning, och hon började fundera på vad som hände här på våra breddgrader vid tiden för Jesu födelse.

– Jag bara kände att jag måste skriva någonting kring julevangeliet ur nordisk synvinkel, säger hon.

Texterna var snart klara och sedan gällde det att hitta en tonsättare.

– Jag önskade mig någon härifrån, någon som vet hur det känns när stormen tjuter på fjället och snön ryker omkring. Och då gick mina tankar till Bengt Isaksson, säger Ragnwei.

Bengt är organist i Svegsbygdens församling och de båda hade stött på varandra i olika sammanhang i Härjedalen. Bengt hade också gjort en alternativ tonsättning till en av Ragnweis texter vars första melodi han inte gillade riktigt.

Bengt fick läsa texterna till julkantaten och tände till. Snart var han igång med tonsättningen och när LT hälsade på hos Ragnwei i stugan i Skärsjövålen i slutet av september kom Bengt förbi för att låta henne höra resultatet.

– Å, så vackert, sade Ragnwei och fick nästan tårar i ögonen. Precis så här ska det låta!

Kantaten består av fyra körsatser, några solistpartier och däremellan några instrumentala delar. Musiken går i nordisk folkviseton och kommer att framföras av Svegskören och stråkkvartetten Archi Jamt. Sångsolist blir, enligt Ragnweis önskemål, svensknorska sopranen Katarina Frogner Kockum, Oslo.

– Det blir ett spännande möte, jag har hört att hon kan anpassa sin röst till olika musikstilar, säger Bengt.

– Hon kommer att passa perfekt, säger Ragnwei.

Själv kommer Ragnwei att medverka med recitation när "Julkantat till Norden" uruppförs på lördagen före fjärde advent i Älvros kyrka.

– Det är min hemkyrka där jag både konfirmerats och gift mig, säger hon.

Och på söndagen ges alltså samma program i Svegs kyrka.