Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragnvaldsson missar VM trots femte guldet

/
  • Trots tunga insatser inom spjutkastningen och det femte SM-guldet som han bärgade i söndags så får inte Strömsundskillen Daniel Ragnvaldsson åka till VM i Berlin.  Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX

Strömsundskillen Daniel Ragnvaldsson tog i söndags sitt femte SM-guld i spjut. Trots det var måndagens besked från landslagsledningen tungt och tråkigt.
– Det blir inget VM, säger Ragnvaldsson.

Annons

Ragnvaldsson som numera tävlar för IFK Umeå håller på att skramla ihop till en verkligt stark meritlista. I söndagens SM-tävlingar i Malmö tog han sitt femte guld.

– Det är ganska stort …det är nog en ganska smal skara kastare som har så många guld, konstaterar Ragnvaldsson.

Berätta om tävlingen?

– Det var helt usla förhållanden, det var verkligen som om himlen öppnade sig.

– Jag tänkte att det var bäst att gå för fullt direkt medans man hade lite värme kvar i kroppen, säger Ragnvaldsson. Och första kastet blev riktigt bra.

Utan tvekan blev det, det – 72.73 räckte till en överlägsen seger. Gabriel Wallin var tvåa på 70.01 och Jonas Lohse var trea på 69.23.

Trots helgens tydliga övertag föll landslagsledningens val på Lohse när de under måndagen presenterade truppen till VM i Berlin.

– Både Lohse och jag klarade B-gränsen under förra säsongen men han kastade 81 meter då och jag 78, även i år har han kastat längre, 75 mot mina 74.

– Så det var väl ingen jätteöverraskning att han får åka tillsammans med Magnus Arvidsson som redan var klar, säger Ragnvaldsson.

Men med tanke på att du slog Lohse med hela 3,5 meter i helgen så skulle man väl kunna tänka att de resonerat annorlunda?

– Jag hade inte protesterat om jag fått åka, men jag kan inte säga att jag är särskilt kritisk till uttagningen, säger Ragnvaldsson och tillägger:

– Mina chanser att få åka till VM regnade bort i SM, jag hade behövt göra ett riktigt bra resultat.

Det här var tredje gången Ragnvaldsson missar VM med minsta möjliga marginal.

2005 saknades det sju centimeter för att han skulle klara gränsen och därmed få åka till Helsingfors.

2007 klarade han B-gränsen och hade ett järngrepp om biljetten till Osaka då en skada innan SM ställde till det.

2009 blev han alltså utkonkurrerad av Jonas Lohse trots det starka formbeskedet i SM.

– Det är tungt så klart, jag hade hoppats mycket på den här säsongen eftersom vinterträningen har gått bättre än någonsin… men det har strulat mycket i år.

– Jag trodde kastet på 74 meter i årsdebuten skulle bli säsongens sämsta resultat …fortfarande är det det bästa. Det är inte många tävlingar vi har fått kasta i bra förhållanden, konstaterar Ragnvaldsson.

Vilket blir nästa stora mål?

– EM i Barcelona nästa år.

– Kvalgränsen är 77 meter och Sverige har tre platser i herrarnas spjuttävling, där måste jag ha en bra chans att komma med, säger Ragnvaldsson.

Mer läsning

Annons