Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragnstam längtar hem

Annons


Kristoffer Ragnstam har synts mer ute i världen än i Sverige. Hans kantiga alternativpop har också spelats mer i amerikansk collegeradio än i P3. Men med nya plattan "Wrong side of the room" är det dags att bli profet hemma.

Det är inte helt ovanligt att artister är större utomlands än i Sverige. Men Kungälvssonen Kristoffer Ragnstam har till och med gjort en skiva - "Sweet bills" - som bara släppts i USA. Nya "Wrong side of the room" är alltså hans tredje, även om den för många kanske är den första.

-Jag drog ju till Tyskland direkt efter att min första släpptes för fem år sedan för att vara lärling i en studio, säger frontmannen som började sin karriär som trummis i lokala band.

-Och sedan jag flyttade hem till Sverige för tre år sedan har vi mest varit i USA och spelat.
Bra respons

Det betyder till exempel tre egna turnéer med band, stor förbandsturné åt Debbie Harry och ett framträdande på kanalen Fox som går ut till 35 miljoner hushåll. Bland annat. Responsen har varit över förväntan. Låten "Breakfast by the mattress" blev framröstad som bästa video på MTV Freshman, hyllningar har strömmat in från klassisk amerikansk rockpress och nya "Swing that tambourine" är just nu en av de tio mest spelade i amerikansk collageradio.

-Det är stort. Man kan köpa sig till mycket i USA, men det kan inte köpas, säger Kristoffer Ragnstam som just nu är hemma i Göteborg för att umgås med sin relativt nyfödde son och försöka få lite gensvar för sin musik i Sverige också.

-Det har inte känts viktigt tidigare. Men visst vore det roligt. Det är alltid lite speciellt när mamma säger att hon sett en på tv.
Inget gratis

Kanske "Wrong side of the room", tillkommen under de långa turnéerna och inspelade med Chris Brown - som också producerat band som Beatles, Radiohead, Muse och Ride - kan ge det gensvaret. Eller kanske inte.

-Man har inte fått något gratis, trots att man blivit omskriven i Rolling Stone. Det är faktiskt mest bra, att få bevisa sig. Men jag hade nog trott att det skulle vara lite lättare att nå igenom. Men nu har jag fått rotation på P3 - det blev jag fantastiskt glad för!

Mer läsning

Annons