Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Rågdegen ska låta som en blötmyr"

Korgar, dukar och formar ska få surdegsbrödet att jäsa med stöd innan ugnen väntar. Det är eleverna på en nystartad mathantverksutbildning som står för bakandet.

– Rågdegar ska låta som när man går på en blötmyr med stövlar, säger Magnus Lanner, som är lärare på bageridelen av utbildningen.

Den nystartade utbildningen är ett år lång. Mathantverket står i fokus med både praktik och teori men utbildningen tar även upp andra delar av företagandet mathantverk.

– Vi har delat upp utbildningen i bageri, mejeri, charkuteri och förädling av bär, frukt och grönsaker, säger Liv Ekerwald, som är utbildningsansvarig. Eleverna väljer en inriktning som de vill fördjupa sig i.

23 elever från 21 år till 55 år gamla går just nu på de olika inriktningarna. De kommer från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

700 gram ska varje rågbröd bestå av. José Bjerkheden kämpar med den kladdiga rågdegen.

– Det började med att jag bakade mycket privat, säger José Bjerkheden. Jag upptäckte hur kul det var att baka surdegsbröd. Mina kompisar tyckte att brödet var fantastiskt gott och att jag skulle öppna eget bageri. Så jag valde att försöka byta yrkesbana, tanken är att först gå utbildningen och sedan satsa mot något eget, säger José Bjerkheden.

Bullarna, som bakas vid bordet intill, ska fyllas med en blandning av socker, smör, mjöl och kanel. Den ska bres på hyfsat tjockt på den utkavlade vetedegen. Pappersformar är fusk och får bara användas hemma upplyser Magnus Lanner eleverna medan han vant snurrar upp bullarna till en elegant knut.

– Jag går utbildningen för att jag vill ta över min hemgård i Störåsen, säger Monika Sandqvist. Det kommer bli någon form av förädling av bär och grödor men jag har inte bestämt exakt vad ännu.

Utbildningen använder många gamla tekniker i de olika grenarna av hantverket. Men de har anpassats efter moderna konsumenter.