Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rafflet i korridorerna avgör Östersunds öde

På söndag avgörs om Östersund får VM i skidskytte 2019. Räkna med raffel i korridorerna inför omröstningen. Östersund reser till Österrike och internationella skidskytteunionens, IBU:s kongress med 17 personer.

Fyra orter gör upp. Italienska Antholtz och Östersund är favoriter. Tjeckiska Nove Mesto och ryska Khanty Mansiysk får ses som outsiders.

– Vi har ett bra koncept, men naturligtvis går det i sådana här sammanhang aldrig ta ut någonting i förskott, konstaterar Svenska Skidskytteförbundets generalsekreterare Ingemar Arwidson.

Utanför skidskyttestadion i Östersund träffar vi måndag eftermiddag en kvartett som alla ska dra sitt står till stacken i Österrike denna vecka.

Anna Wersén är chef för destination Östersund:

– Ett VM i Östersund vore ett riktigt lyft för det lokala näringslivet, konstaterar hon. Det kan ge Östersund mer av investeringar och ökad attraktionskraft för människor som vill flytta hit.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson är på samma linje:

– Får vi mästerskapet skapar det jobb och mer skatteintäkter till kommunen, det är inget att hymla om.

VM–kandidaturens general Patrik Jemteborn räknar med en intensiv vecka, som alltså når sin kulmen på söndag när själva omröstningen äger rum.

– Här gäller att inte ligga på latsidan, utan ständigt möta och samtala med människor från alla de medlemsländer, (50–tal) som bevistar kongressen, förklarar han.

Generalsekreterare Ingemar Arwidson berättar hur omröstningen går till:

– Det handlar om att få 50 procent av rösterna. Antingen direkt när alla fyra kandidater finns med, eller under resans gång när en eller två slagits ut och det kanske är bara två orter kvar som slutligen fightas om mästerskapet.

Östersund arrangerade ett lyckosamt VM 2008. Nu tar kommunen ny sats och gör det med ett moderniserat stadion, där inte minst den nya byggnaden för media inne på själva stadion, utgör ett trumfkort.

– Utan den hade vi inte ens gjort oss besväret. Den är livsviktig för oss i flera sammanhang, som med antidoping arbetet, berättar Arwidson.

Reklammannen Kjell Lundberg står bakom mycket av det tekniska, som har med Östersunds monter och budskap att skaffa. Hans alster lämnade Jämtland i måndags morse.

– En mindre lastbil med släpvagn transporterar vår monter hela vägen ner till Österrike. Det är givetvis livsviktigt att den når fram som planerat.

Kjell Lundberg var med redan 2004 när Östersund fick mästerskapet fyra år senare.

– Känslan när vi den gången fick höra ordet Östersund går inte att beskriva. Givetvis hoppas och tror jag på ny framgång, säger han.

En av Östersunds styrkor är närheten. Från flygplats, boende och till tävlingsplats är antalet kilometrar få och till mycket är det gångavstånd. Plus att stadskärnan ligger inom räckhåll.

På söndag vet vi hur det går. Men innan dess väntar en massa jobb för VM–delegationen på IBU-kongressen som öppnar på fredag.