Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rafflande deckare för den som nyss knäckt läskoden

En olycklig barndom är en ovärderlig tillgång för en författare, brukar man säga. En normal eller idyllisk barndom kan också bli källan till ett stort författarskap. Det är Astrid Lindgren ett exempel på, Ulf Stark ett annat.

Annons

Ulf Stark växte upp i stockholmsförorten Stureby som andre son till en tandläkare och denna omärkvärdiga start i livet har han omvandlat till konst i form av ett 40-tal böcker och många film-, teve- och teatermanus. Innan författarskapet blev heltidssyssla fanns han lite otippat som personalutbildare på AMS men också det gav bränsle till skrivandet. ”Även byråkrater kan vara dårfinkar” konstaterade han och trivdes med jobbet.

I deckarnas tidevarv har Ulf Stark förstått att även yngre barn som nyss knäckt läskoden vill ha tillgång till sådan rafflande läsning och nu har Detektivpojken kommit, den sista delen i en trilogi, där de två första heter Mirakelpojken och Krutpojken.

Det finns en speciell humor och underfundig psykologi i Ulf Starks text och den har fått ett träffande bilduttryck av den finske illustratören Markus Majaluoma. Det är fräckt komiska bilder, mycket njutbara också för vuxna seriekonnässörer.

Här är författarens alter ego, Uffe, ungefär sex år och hans liv förmörkas av lillebrorskapets vedermödor. Ett annat återkommande drag hos Ulf Stark är hans strävan och längtan att komma nära sin pappa.

Nu är det en tid då brorsan och hans kompisar springer omkring i Stureby med förstoringsglas och konstiga mössor men att vara deckare är inget för småglin får Uffe veta.

Är man liten måste man vara smart, tänker Uffe och planerar att stjäla sin egen cykel, gömma den och lägga ut finurliga spår. Som framgår av handlingen i Mirakelpojken är lokalsinne inte Uffes bästa gren och trots spåren blir det knepigt att återfinna den gömda cykeln.

Till slut får Uffe det efterlängtade berömmet av pappa och en tuta i belöning. Den kommer väl till pass som inträdesbiljett i brorsans och gängets senaste fluga – motocross!

Mer läsning

Annons