Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raffinerat romanbygge av Paul Auster

Annons

En gammal man ligger klarvaken i mörkret om natten och kan omöjligt somna. För att hålla ledan borta fantiserar han ihop den ena historien efter den andra. Historierna tar oftast sin början i någon händelse i hans eget liv.

Där verkligheten satte punkt låter August Brill, som berättaren heter, fantasin ta vid i en dramatisk historia för att underhålla sig själv och hålla melankolin stången. Det här kan sägas vara kärnan i Paul Austers senaste bok ”Mannen i mörkret”, ett komplicerat litet romanbygge, med flera omskakande berättelser invävda. Paul Auster är ju författaren bakom den enastående New York-trilogin och många andra märkliga romaner och hans berättarkonst är lika raffinerad i den senaste romanen.

August Brill har ett liv bakom sig som litteraturkritiker för olika tidningar och tidskrifter. Han har varit gift med Sonja, sångerska av fransk härkomst, som just gått bort i cancer. Nu skriver han på en krönika om familjens historia medan han bor hemma hos sin dotter, vars man nyss lämnat henne, och en dotterdotter, vars pojkvän just har blivit dödad i Irakkriget.

Alla har de sin upprörande historia att berätta och Brills eget liv passerar revy likt en film som spelas ömsom framlänges, ömsom baklänges. Minnena är bitterljuva när August Brill blir utfrågad av och får berätta för sin dotterdotter, det närvarande däremot är mest en plågsam smärta. Men ”medan den befängda världen snurrar vidare”, som det heter i romanen”, låter också August Brill sin fantasi skena iväg i en berättelse, som blir den här romanens komplicerade bihistoria.

I den förflyttas vi till en amerikansk parallellvärld, där inget terrordåd 11 september inträffat och inget Irakkrig brutit ut, men där ett våldsamt inbördeskrig, som splittrat Amerikas förenade stater, rasar. Inne på sitt fjärde år har det skördat 13 miljoner människors liv.

När trollkarlen Owen Brick av sin ungdomskärlek värvas till denna parallellvärld för ett mordiskt uppdrag påminner dramaturgin mest om den i ett djävulskt uttänkt dataspel. Medan kriget huvudsakligen relateras i form av kalla siffror skildras människor, stämningar och närmiljöer i värsta Kafkastil. Men det är med en underbart humoristisk vändning, som den hårt ansatte Owen Brick bestämmer sig för att personligen kontakta berättaren August Brill för att be honom tygla sin galopperande fantasi.

Det är ett mångbottnat och rätt intrikat romanbygge som Paul Auster åstadkommit med ”Mannen i mörkret”, där han låter flera fascinerande historier knytas ihop i ett lätt skakande tidsdokument.

Annons