Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädsla inför förlossningen ökar kejsarsnitt utan medicinska orsaker

Antalet kejsarsnitt utan medicinska orsaker ökar. Under en tioårsperiod ligger ökningen på fem procent.

Det visar en avhandling som Annika Karlström vid Mittuniversitetet har gjort.

Annons

På fredag ska hon försvara sin avhandling i Sundsvall.

– Det är spännande inför disputationen, då blir man granskad under lupp, skrattar hon.

– Det är ett aktuellt ämne och ett diskuterat ämne, eftersom det har varit olika synpunkter kring hur vanligt det här är.

Hon är själv intresserad av frågan, eftersom hon har arbetat inom en verksamhet för förlossningsrädda kvinnor. Där är önskemål om kejsarsnitt inte särskilt ovanligt.

Hon berättar hur den här gruppen av kvinnor känner rädsla inför olika saker, för något okänt, för smärta eller rädsla för att skrämma upp barnet.

– De kan även ha haft negativa erfarenheter sedan tidigare förlossningar och bestämt sig för att detta vill de inte vara med om igen.

I avhandlingen har hon jämfört Stockholmsområdet med de fyra nordligaste länen i Sverige. Det är inom Stockholmsområdet som ökningen är som störst.

– Detta är så pass ovanligt att man måste slå ihop Norrlandslänen för att få några siffror att räkna på, säger hon.

– Jag visar att det ökar och att kvinnor inte i så stor utsträckning önskar kejsarsnitt. Men det har även stor betydelse hur förlossningsvården ser ut.

– Min avhandling ger ökad kunskap om kvinnors önskemål och erfarenheter. Kontinuerligt stöd under förlossningen sänker kejsarsnittsfrekvensen.

– Jag tror att vi behöver jobba annorlunda på våra förlossningskliniker och ge mer stöd åt de födande kvinnorna. Då skulle nog färre önska kejsarsnitt.

Det som förvånade Annika Karlström i hennes studier var att när de dryga sju procent av kvinnorna som önskade kejsarsnitt förklarade med egna ord varför de ville ha det så, svarade många att de ansåg sig ha en medicinsk orsak.

– Men många var också osäkra, det tyckte det var svårt att bestämma sig och ville rådgöra med barnmorska och läkare eller vänta och se.

– Även om det ökar måste vi ha klart för oss att detta handlar om en förhållandevis liten grupp. Man kan inte heller skylla ökningen på kvinnorna utan det handlar om andra orsaker.