Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädsla för parasiten i Krokom

Hushållen i Krokoms kommun är oroliga att även de kan vänta sig en parasitattack, men kommunen lugnar invånarna.

– Det är nästan osannolikt att det skulle inträffa, säger Kenth Blom, va-ansvarig i Krokom.

Annons

Ett första vattenprov från Krokoms kommun är skickat till Smittskyddsinstitutet och besked väntas komma i början av veckan.

Proven är hämtade från pumparna vid grundvattenbrunnarna i Uddero i Dvärsätt.

– Vi har inga indikationer på att vi ska ha något i vattnet. Vi har också pratat med våra experter och de säger att det vore helt osannolikt att något sådant skulle inträffa hos oss, säger va-chefen i Krokom, Kenth Blom.

– Parasiten måste gå en ganska lång väg. Först ska den penetrera en grusås med alla fraktioner av grus, och sedan hålla på i tre veckor att ta sig fram till brunnsområdet. Hur ska den kunna göra det av egen kraft?

Samtidigt råder det en ganska stor oro att parasiten ska göra en attack även i Krokoms vattenledningsnät.

– Vi känner oss ganska trygga. Den här kontrollen gör vi mycket för att lugna våra egna abonnenter. Vissa är ju nästan i extas. De ringer hela tiden och det ringer också människor från andra byar i kommunen som är oroliga, säger Kenth Blom.

Men de som har enskilda täkter i Storsjön bör ändå fundera om de inte ska koka vattnet.

– Det är en säkerhetsfråga helt enkelt.

Krokoms kommun vill också ta det säkra före det osäkra och jobbar nu med att bilda en grupp som snabbt ska kunna aktivera ett åtgärdsprogram om det värsta skulle hända; att Cryptosporidier hittar till Krokoms vattenledningar.

– Vi ser över hur vi ska organisera oss om det skulle hända något i Krokom, säger kommunalrådet Maria Söderberg (C)

Kommunchefen Ola Skyllbäck leder den organisationen.