Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädsla för fördomar slår fel

I årets val är förstagångsväljarna rekordmånga, men jämfört med tidigare valår har möjligheten att nå ut till dem minskat drastiskt i takt med att fler och fler skolor stänger dörren för den politiska debatten. Det är olyckligt.

Annons

Ungdomsförbunden är i de flesta fall ingen tjänstemannaorganisation, utan verksamheten bygger på medlemmarnas ideella arbete. Därför är det inte säkert att alla alltid kan skicka någon vid just det tillfälle då skolorna bjuder in till debatter, om dom gör det.

Det måste gå att kompensera med ett bokbord vid ett senare tillfälle annars går eleverna miste om informationen. Dessutom kan en debatt aldrig mäta sig med det demokratiska samtalet ungdom till ungdom, där eleven får direkt svar på just sina frågor och funderingar.

Bakgrunden till att skolor valt att stänga ute ungdomsförbund är en oro för att det innebär att även främlingsfientliga partier måste släppas in. Men lösningen på att bekämpa intoleransens åsikter kan inte vara att stänga alla ungdomsförbund ute. Tvärtom, det är bara genom att de som står för öppenhet och tolerans kan föra samtal med unga människor som fördomar kan motverkas.

Gunnar Dovner (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel